22. jan 2021.

Anita Đukić, Infocentrala: Kriminalno preuzimanje Fejsbuk stranice motivisano uništavanjem slobodnih medija

Indikativno je to da su aktivisti SNS-a posle izbora zahtevali od lokalnih vlasti da im daju šifre za Fejsbuk stranicu FTV Paraćin, koju je pokrenuo portal Infocentrala, kaže urednica tog sajta Anita Đukić, pošto je stranica sa gotovo 7.000 pratilaca nelegalno preuzeta

Anita Đukić, Infocentrala

„To su sati i sati video-snimaka, velik broj fotografija, tekstova, izjava, komentara – ogroman medijski materijal. Sve je praktično ukradeno“, ističe za Cenzolovku Anita Đukić, urednica jagodinske Infocentrale, u čijem sastavu je Fejsbuk stranica FTV Paraćin, sa skoro 7.000 pratilaca, a koju su volšebno preuzele nepoznate osobe.

„Radi se o intelektualnoj svojini našeg portala, medija koji uredno plaća porez, prijavljuje novinare. U skladu s tim, očekujem da bi država trebalo da nas zaštiti.“

Obavešteno je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, od kojeg Anita Đukić očekuje da hitno reaguje i pronađe odgovorne. Zasad, ona nema nikakvu povratnu informaciju o toku istrage.

SNS tražio da im predaju šifre za FTV Paraćin

Način na koji je stranica preuzeta jasno pokazuje kriminalnu nameru počinilaca, a njihov jedini motiv je uništavanje slobodnih i profesionalnih medija, smatra novinarka iz Jagodine.

„Stranicu smo pokrenuli 2018. godine s idejom da se bavi lokalnim temama, servisnim informacijama iz Paraćina. Jednostavno, uspeli su da je preuzmu. Ušli su preko profila novinarke koja je bila administratorka stranice. Blokirali su njen lični nalog i promenili administraciju. Mislim da ćemo teško uspeti da dokažemo da je stranica naša i povratimo je“, smatra Đukić.

Na preuzetoj stranici izveštavano je o događajima „za koje nije bilo mesta u drugim lokalnim i državnim medijima“: upadima u zgradu Opštine Paraćin, dolasku rudara „Rembasa“ na demonstracije, širenju koronavirusa u ustanovama socijalne zaštite…

U Infocentrali ocenjuju da je „indikativno to da su onlajn aktivisti SNS-a u Paraćinu“, posle pobede na lokalnim izborima, „zahtevali da im lokalne vlasti predaju pristupne šifre za FTV Paraćin, u zabludi da je reč o Fejsbuk stranici u vlasništvu lokalne samouprave“.

Po rečima Anite Đukić, oni ne mogu tačno tvrditi ko stoji iza napada, ali svakako sumnjaju na Srpsku naprednu stranku (SNS) u Paraćinu.

„Od prošlog septembra, kad su preuzeli vlast u gradu, ne žele nikakvu komunikaciju, odbijaju svaku saradnju. Kao informativni portal, u opisu posla nam je da ih zovemo, tražimo informacije, ali oni ne odgovaraju na naše pozive i mejlove“, kaže Đukić.

„Predsednik opštine Vladimir Milićević je na javnom događaju našoj novinarki rekao da ne očekuje izjavu i da ne želi da govori za naš medij. Neko bi trebalo da radi na edukaciji novih lokalnih funkcionera – nije im ovo dedovina, imaju odgovornost prema ljudima koje predstavljaju. Pretpostavljam da je sve ovo kulminacija našeg problema s njima.“

Iz Infocentrale ističu da je na preuzetoj stranici izveštavano o događajima „za koje nije bilo mesta u drugim lokalnim i državnim medijima“: upadima u zgradu Opštine Paraćin, dolasku rudara „Rembasa“ na demonstracije protiv lokalnih vlasti u Paraćinu u organizaciji SNS-a, širenju koronavirusa u ustanovama socijalne zaštite…

Nastavak napada na Infocentralu i Anitu Đukić

Ovo nije prvi put da su se Anita Đukić i Infocentrala našle na meti različitih pritisaka i zastrašivanja.

Đukić je napadnuta u avgustu 2018. godine prilikom snimanja priloga u jagodinskom naselju Solaris, gde je na jednu kuću prethodno bila bačena bomba. Oteta joj je kamera, a novinarki i njenoj prijateljici poručeno je da će „upaliti i njih i automobil“.

Ušli su preko profila novinarke koja je bila administratorka stranice. Blokirali su njen lični nalog i promenili administraciju. Mislim da ćemo teško uspeti da dokažemo da je stranica naša i povratimo je (Anita Đukić)

Sud je počinioca Jovana Grujića proglasio krivim zbog ugrožavanja sigurnosti, ali i izrekao samo uslovnu osudu (godinu dana zatvora, uslovno na dve godine).

Kada je u novembru 2018. godine prijavila policiji pretnje zbog teksta o incidentu na parkingu tržnog centra VIVO u Jagodini, Anita Đukić je rekla da je u pitanju barem osmi slučaj pretnji koje prijavljuje tokom četiri godine postojanja portala. Ona je tada istakla da „novinari u unutrašnjosti nemaju mnogo izbora“, kao i da su „nevidljivi“.

Cenzolovka je pisala o tome kako je na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa Jagodina gotovo sav novac namenjen medijima (4.750.000 od ukupno 5.600.000 dinara) dodelila jednoj firmi koja u svom vlasništvu ima tri medija – Kopernikus radio-televiziji Jagodina d.o.o.

Ista komisija gotovo sav novac iz budžeta godinama dodeljuje televiziji iza koje stoji Srđan Milovanović, vlasnik Prve i B92, i brat poverenika SNS-a u Nišu Zvezdana Milovanovića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend