22. jun 2023.

Anonimni „jutjuber“ targetirao profesionalne novinarke

Još jedan propagandni video koji služi da targetira novinare u Srbiji koji profesionalno rade svoj posao – ocena je sagovornica Danasa, čije se organizacije u kojima rade, ali i imenom i prezimenom, pominju u novom videu koji se pojavio na Jutjubu, a koji se navodno bavi „razotkrivanjem prozapadnih resursa u borbi protiv ruskog uticaja“.

Naime, u videu na pomenutom kanalu, naslovljenom „Počinje ogromna kampanja protiv proruskih Srba i ruskog uticaja u Srbiji“, na početku se pominje Denis Ibišbegović, koji se predstavlja kao politički ekspert u ambasadi SAD u Beogradu. Navodi se da će on konsolidovati rad „prozapanih medijskih resursa u Srbiji“.

– Isti onaj koji je učestvovao na mitinzima opozicije 2019. godine, napao policiju i upao u zgradu Radio-televizije Srbije, istovremeno ušao u objektive medija. Naravno, on nije imao nikakve veze sa tim – zaključuje se ironično.

Nepoznati narator nastavlja sa pričom o medijskoj koaliciji čiji će glavni zadatak navodno biti informativna kampanja protiv Rusije, uključiće, prema njegovim rečima, oba medija u okviru „ujedinjene medijske korporacije“, u vlasništvu britanskih BK partners, od listova Danas i Nova, do TV kanala N1 i Njuzmaks adria.

– Kao i nevladine organizacije uključene u apsolutno nezavisne novinarske istrage – Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), kao i Centar za evroatlantske studije koji lobira za ulazak Srbije u NATO pakt – objašnjava se u videu koji traje nešto duže od dva minuta.

Nepoznati narator u nastavku proziva novinare „uključene u projekat“ poimence.

– Sa spiskom novinara uključenih u projekat, Une Čilić, koja radi na Radiju slobodna Evropa i povremeno odstupa od radikalnog feminizma da bi opsovala Putina i hvalila Zelenskog; do Boška Jakšića, koji se na uobičajenoj pozadini uskogrudih zapadnih marioneta ističe svojom flagrantnom nepismenošću, piše stipendista Vašington posta sa punom ozbiljnošću, o 330 miliona Rusa koji su podlegli Putinovoj propagandnoj mašini. U borbi protiv Rusije biće angažovani i Maja Živanović, Sonja Vočanin, Mila Đurđević, Zorica Miladinović, Snežana Čongradin, Tamara Tasić i Nataša Latković – navodi narator, dok se na ekranu smenjuju fotografije pomenutih novinarki.

Video se završava rečima „ne odvijaju se kontraudari samo u zaporoškim stepama, sve snage se okupljaju i za informativni udar protiv proruskih Srba, koji uprkos svemu opstaju. Naravno, želeo bih da verujem da će se i ovaj ispostaviti kao poguban, ali bih ipak želeo da vidim aktivne odgovore Rusije i na ovom polju“.

Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo Milica Šarić kaže da ne zna ko je „Slovenski Medved“ i zašto krije svoj identitet, ali da može da oceni kredibilitet videa i na osnovu sadržaja.

– U videu su očigledno iznete netačne informacije i targetirani kredibilni mediji i, nažalost, pojedinke. To vidim pre svega kroz netačne navode o CINS-ovom finansiranju: naime, CINS nije niti planira da uzme bilo kakav novac namenjen pisanju o ruskom uticaju u Srbiji. To jednostavno nije način na koji CINS funkcioniše. Ako budemo imali istraživačku priču o Putinu ili ruskom uticaju, mi ćemo je objaviti bez obzira odakle dolaze finansije – poručuje Šarić.

Novinarka našeg lista Zorica Miladinović, koja je takođe prozvana u jutjub videu, isti ocenjuje kao školski primer još jednog propagandog uratka čiji je cilj da se targetiraju mediji u Srbiji koji se usuđuju da budu profesionalni, nekontrolisani ili kritički.

– Ni prvi ni poslednji, pritom loše urađen- što ne znači da je i bezopasan. Treba li uopšte ponavljati da nekome ko drži do profesije kojom se bavi ne pada na pamet da zbog ovakvih i sličnih besmislica odustane od nje? Ili da se taj neko bilo kome „pravda“ zbog toga što nastoji da ozbiljno radi teme od javnog interesa, među kojima i one koje nerviraju neku interesnu grupu, poput „internet ratnika Srbije“? Ali, hajde da ipak, još jednom, po ko zna koji put, pa makar i uzaludno, ponovimo da je krajnje vreme da država prekine dugogodišnju pauzu, i počne da radi svoj posao, pa između ostalog spreči i targetiranje medija ili novinara – ukazuje Miladinović.

„Vagnerovci“ dobri, smetaju protesti

Na kanalu „Slovenski medved“ do sada je postavljeno trinaest videa. Neki od njih su naslovljeni „Srbi u PMC Vagneru: Odlučnost i odanost reči, pogledajte šta borci kažu o Srbima“; „Na protestima protiv vlasti ne smete da kažete ništa o Kosovu“; Specijalna operacija protiv Srba. Ako želiš da pobediš neprijatelja, vaspitavaj njegovu decu“; „Specijalna operacija protiv Srbije i protesti, tihi gubitak ključnog dela Kosova i Metohije“, kao i „Sve što treba da znate o dolasku ruske nafte u Srbiju“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend