01. maj 2021.

Article 19: Sloboda medija i novinari moraju biti zaštićeni

Article 19 će objaviti 11. maja izveštaj međunarodne misije zagovaranja u Srbiji, sprovedene od 29. januara do 2. februara 2021, u partnerstvu sa članovima Media Freedom Rapid Response (MFRR) - Međunarodnim institutom za štampu, Evropskim centrom za slobodu štampe i medija, Evropskom federacijom novinara, Free Press Unlimited i OsservatorioBalcani e CaucasoTranseuropa – kao i Nezavisnim udruženje novinara Srbije (NUNS). Misiji su se pridružili i Centar za ljudska prava - Američka advokatska komora i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope.

Izveštaj će biti predstavljen na onlajn događaju u utorak 11. maja  od 12 do 13:30 časova, koji će takođe predstaviti nalaze predstojećeg istraživanja o SLAPP-ima protiv novinara u Srbiji koje su sproveli Article 19, Centar za ljudska prava – Američka advokatska komora i NUNS.

Iako je MFRR emisija u Srbiji zabeležila relativno mali broj pozitivnih državnih inicijativa podstaknutih međunarodnim pritiscima, poput usvajanja Akcionog plana za medijsku strategiju, brojnija su područja koja zabrinjavaju na poljima medijske slobode i bezbednosti novinara. Zabeležen je minimalan napredak u odnosu na slobodu medija, koji se čak može definisati kao regresija u odnosu na pristup informacijama. Izveštaj takođe izaziva zabrinutost u slučajevima u kojima javni zvaničnici aktivno doprinose polarizaciji medijskog pejzaža, demonizujući nezavisne medije direktnim verbalnim napadima ili upotrebom provladinih tabloida.

Na kraju, izveštaj uključuje i niz hitnih preporuka vladi Srbije i međunarodnim organizacijama da poboljšaju slobodu medija i bezbednost novinara u Srbiji. Partneri misije sastali su se sa ključnim akterima u okviru slobode medija u Srbiji, uključujući predstavnike novinara i medijskih udruženja, Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, odabranu grupu srpskih novinara koji su bili meta pravnih, fizičkih ili verbalnih meta pretnje ili uznemiravanja, srpski ombudsman, zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici međunarodnih organizacija.

Pročitajte ceo izveštaj misije MFRR u Srbiji na engleskom ili srpskom jeziku.

Da biste prisustvovali predstavljanju izveštaja misije MFRR, molimo vas da ovde registrujete svoje prisustvo.

Ovo saopštenje za štampu deo je MFRR koja prati i reaguje na kršenja štampe i medija sloboda u državama članicama EU i zemljama kandidatkinjama. Ovaj projekat pruža pravnu i praktičnu podršku, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijski radnici. MFRR organizuje konzorcijum koji predvodi Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), uključujući i Article 19, Evropsku federaciju novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institut za primenjene nauke i informatiku na Univerzitetu u Lajpcigu (InfAI), Međunarodni institut za štampu (IPI) i CCI / Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Projekat finansira Evropska komisija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend