01. maj 2021.

Article 19: Sloboda medija i novinari moraju biti zaštićeni

Article 19 će objaviti 11. maja izveštaj međunarodne misije zagovaranja u Srbiji, sprovedene od 29. januara do 2. februara 2021, u partnerstvu sa članovima Media Freedom Rapid Response (MFRR) - Međunarodnim institutom za štampu, Evropskim centrom za slobodu štampe i medija, Evropskom federacijom novinara, Free Press Unlimited i OsservatorioBalcani e CaucasoTranseuropa – kao i Nezavisnim udruženje novinara Srbije (NUNS). Misiji su se pridružili i Centar za ljudska prava - Američka advokatska komora i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope.

Izveštaj će biti predstavljen na onlajn događaju u utorak 11. maja  od 12 do 13:30 časova, koji će takođe predstaviti nalaze predstojećeg istraživanja o SLAPP-ima protiv novinara u Srbiji koje su sproveli Article 19, Centar za ljudska prava – Američka advokatska komora i NUNS.

Iako je MFRR emisija u Srbiji zabeležila relativno mali broj pozitivnih državnih inicijativa podstaknutih međunarodnim pritiscima, poput usvajanja Akcionog plana za medijsku strategiju, brojnija su područja koja zabrinjavaju na poljima medijske slobode i bezbednosti novinara. Zabeležen je minimalan napredak u odnosu na slobodu medija, koji se čak može definisati kao regresija u odnosu na pristup informacijama. Izveštaj takođe izaziva zabrinutost u slučajevima u kojima javni zvaničnici aktivno doprinose polarizaciji medijskog pejzaža, demonizujući nezavisne medije direktnim verbalnim napadima ili upotrebom provladinih tabloida.

Na kraju, izveštaj uključuje i niz hitnih preporuka vladi Srbije i međunarodnim organizacijama da poboljšaju slobodu medija i bezbednost novinara u Srbiji. Partneri misije sastali su se sa ključnim akterima u okviru slobode medija u Srbiji, uključujući predstavnike novinara i medijskih udruženja, Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, odabranu grupu srpskih novinara koji su bili meta pravnih, fizičkih ili verbalnih meta pretnje ili uznemiravanja, srpski ombudsman, zvaničnici Vlade Srbije i predstavnici međunarodnih organizacija.

Pročitajte ceo izveštaj misije MFRR u Srbiji na engleskom ili srpskom jeziku.

Da biste prisustvovali predstavljanju izveštaja misije MFRR, molimo vas da ovde registrujete svoje prisustvo.

Ovo saopštenje za štampu deo je MFRR koja prati i reaguje na kršenja štampe i medija sloboda u državama članicama EU i zemljama kandidatkinjama. Ovaj projekat pruža pravnu i praktičnu podršku, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijski radnici. MFRR organizuje konzorcijum koji predvodi Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), uključujući i Article 19, Evropsku federaciju novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institut za primenjene nauke i informatiku na Univerzitetu u Lajpcigu (InfAI), Međunarodni institut za štampu (IPI) i CCI / Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Projekat finansira Evropska komisija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend