07. okt 2017.

Bilbija: Proglas o medijima baš uoči izbora, zašto ne ranije

Novinar Politike Bojan Bilbija ocenio je u Novom danu da je Proglas o slobodi medija spisak opštih mesta koji bi svako potpisao, ali da je sporan trenutak u kojem se pojavio – uoči izbora, i upitao zašto se nije ranije dogodila ta kampanja, nego baš sada. Tvrdnja Ane Brnabić da niko iz vlade ne vređa novinare, kaže, formalno gledano jeste istina.

Bojan Bilbija; Foto: N1

Komentarišići kritike opozicije da nema jednaku zastupljenost u medijima kao stranke na vlasti, Bilbija je ocenio da su u izbornoj kampanji u tom listu, svi bili „apsolutno jednako zastupljeni“.

„Kandidati u većini slučajeva jesu jednako zastupljeni, u kampanji ti događaji i vesti stižu kao na traci i to je više tehnička stvar kako to razmestiti, i zanimljivo je raditi kad imamo taku situaciju, naći svakome mesto da budu jednako zastupljeni, to su lepe stvari u novinarstvu, praznik demokratije, kada čak i one manje partije bar u tim danima da se nađu jednako sa onim velikim moćnim političarima. Mislim da je u većini medija tako, a u Politici je bukvalno u milimetar izmerena ta jednakost, nema tu greške“, rekao je Bilbija.

On je rekao da mu je „čudan“ zahtev opozicije da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora.

„Čudan mi je taj zahtev. Nigde to nismo videli. I primer jednog od najvećih svetskih događaja – izbora u Americi, bivši predsednik Barak Obama koristio je svoju funkciju do poslednjeg trenutka“, kaže.

Obično se otvaranja fabrika i slični događaji tempiraju za finiš izborne kampanje i tokom kampanje, dodaje, to je normalno i nema razloga da se ne govori o tome jer se pokazuje ono što se uradilo.

„Ne treba tu biti previše zahtevan, ako je fabrika otvorena treba je pokazati, kako što bi trebalo više govoriti i o onome što nije urađeno“, rekao je gost Novog dana.

On smatra da nema ničega spornog u tome što nije bilo debata predsedničkih kandidata u izbornoj kampanji, i da bi ih bilo da je bilo drugog kruga.

„Uvek je pravilo da se u drugom krugu prave debate“, kazao je.

O kritikama opozicije da vlasti neće da sednu u isti studio sa njima i debatuje kao ravnopravne strane, on je dodao i da su predstavnici različitih političkih opcija „u parlamentu svi ravnopravni, na kraju krajeva, tamo debatuju po ceo dan, nekad nam je i previše tih debata“.

Bilbija smatra da ne treba preterivati sa tim da je neko obavezan stalno da polaže račune nekom drugom.

„Polažu se računi građanima na izborima i niko nije ovlašćen da propituje u ime građana, mediji da, ali ne politicari… nije neki političar autorizovan da propituje drugog političara. Nigde u svetu nije praksa da oni koji su na vlasti nestanu iz javnosti dve nedelje, onda bolje da se povuku i odu u penziju“, zaključuje.

„Proglas o slobodi medija pred izbore, kao i Novinari ne kleče“
Povodom kritika predsednika Vučića na račun N1 i etiketiranja medija, Bilbija je rekao: „Kada kažu da ste američka televizija, čini mi se da jeste, kapital je američki, to ne bi trebalo da vas vređa, postoje razni mediji sa stranim vlasništvom i to ne bi trebalo da bude presudno za kvalitet i objektivnost“.

Ocenjuje da se Proglas o slobodi medija pojavio se neposredno pre izbora kao što je bilo i sa inicijativom Novinari ne kleče i bivšim ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.

Kampanja se zahuktava, imamo skupove, kaže, a činjenica je da se Proglas za slobodu medija poklapa hronolški kao Novinari ne kleče dva ili tri meseca pre izbora.

Govoreći o gašenju Vranjskih, Bilbija je rekao da je Vukašin Obradović, urednik i osnivač tog lista, važan za novinarstvo Srbije, ali da je taj lokalni medij jedan od stotinu ugašenih, zbog kojih nikada nismo imali proglase.

„Vukašin Obradović je izuzetno prostojan čovek i novinar, ali sebe je sam doveo u situaciju da ne može dalje da radi time što nije plaćao neki zakup šest meseci“, kazao je.

Dodao je da je apsolutno na strani Vukašina Obradovića i da je „čitava podrška njemu apsolutno na mestu“, ali da je Proglas o slobodi medija spisak opštih mesta koji bi svako potpisao.

„I ja bih voleo takve uslove rada, podržavam sve što tamo piše, ali to je došlo u trenutku kada je počela izborna kampanja, i onda vidimo da se simpatizeri stranaka pojavljuju na tim skupovima. Zašto se to nije dogodila ranije ta kampanja, nego baš sada“, upitao je on.

Bilbija kaže da pre nekoliko godina kada je sadašnja opozicija bila na vlasti tada nije bilo proglasa, a bilo je „nula kritike vlasti“.

„Imali smo jedan opozicioni nedeljnik i jedan radio, a sada ima šest opozicionih medija, štampanih, elektronskih, portale… Tada nije bilo kritike vlasti, nula kritike je bilo, a sada kažu da će sve biti bolje samo kada oni dođu na vlast. Onda vidimo da je reč o takvoj vrsti proglasa, to su ideje oko kojih svi treba da stanemo, ali nisam siguran da se nećemo opet podeliti“, kazao je on.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu N1. 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend