03. jun 2015.

Branka Prpa u Pressingu: Zašto Vučić nije pozvan da svedoči?

Gostujući u Pressingu Branka Prpa kaže da ne može da veruje da Aleksandar Vučić nije pozvan da svedoči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, jer se, kako kaže, sve to dešavalo u vreme dok je on bio ministar informisanja u Vladi Srbije

Prpa kaže da je sasvim realno da je Vučić bio pozvan da svedoči jer je, kako tvrdi, on ne samo „kreator kontroverznog Zakona o javnom informisanju već i prakse progona novinara“.

„To je paradoks u kom se nalazimo, vi ne pozivate ljude koji su direktni akteri tog vremena da kažu bilo šta, oni su izostavljeni kao nedodirljivi, jako je potrebno da on kaže šta se dešavalo 1998. i 1999 godine jer ima informacije o tome“, smatra Prpa.

Na pitanje N1 da li ima osećaj ko su nalogodavci, Branka Prpa odgovara: Kompletna struktura od Miloševića do Mire Marković, uključujući i Radikalnu stranku.

Prpa smatra da je Zakon o javnom informisanju bio oblik političkog terora.

„Kod Vučića je sećanje limitirano, pa se seća samo 14 godina unazad, ne seća se šta je bilo u Srbiji poslednje dve godine vlasti Miloševića, kada je bio ministar, a Šešelj potpredsednik. A taj zakon je bio njihov proizvod“, kaže ona.

Branka Prpa ne gleda blagonaklono na formiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra da je to posao za državu i njene institucije koje treba da zaštite građane.

„Kako bi se novinari bolje razumeli u to od onih koji su stručni. Tužno je što su novinari u to ušli. Mi moramo da imamo državne institucije koje za to postoje, ako formiramo komisiju onda nam i ne treba država“, smatra ona.

Nalogodavci ubistva moraju biti otkriveni, istakla je Prpa u Pressingu, i dodala da je krajnje vreme „da prestanemo da se bavimo NN licem“.

„Bitan je sistem i projekat koji je iznedrio streljanje novinara na način na koji je Slavko streljan, koji je to politički mozak projektovao, kakva je to struktura u kojoj država postaje ubica, zato moramo da znamo ko su nalogodavci“.

„Ako u poslednjih 20 godina imate tri smrti koje su nasilne, jer se neko bavio svojom profesijom, onda kao novinar morate da shvatite da je prostor vaše profesije veoma sužen. Sam pojam nezavisnog novinarstva je šepav u ovoj zemlji“, istakla je ona.

Odnos sa Mirjanom Marković

Govoreći o odnosu Slavka Ćuruvije sa Mirjanom Marković, Prpa kaže da se zna „iz čije kuhinje potiču dezinformacije da su Ćuruvija i Markvić imali prisan odnos“.

„Oni nisu imali nikakav odnos, jer je Slavko urednik i novinar“, tvrdi ona.

„Odlazak Slavka kod Mire je ličio na dvorska primanja. On bi prvo zvao telefonom da pita da li bi htela da ga primi, onda bi ona odovorila da ili ne. I kada bi s njom razgovarao, to su uvek bili razgovori, kako je on meni pričao, kao jedna vrsta igre, gde je on znao da ona manipuliše, a ona je znala da on nije iskren. To su te vrste manipulativnih dijaloga, on se jako trudio da do nekih informacija dođe“, ispruičala je Prpa u Pressingu.

Prpa kaže da je neverovatno da je Mira Marković sebe definisala kao politički progonjenu osobu i da je dobila azil u Rusiji, a ne kao nekog ko je u svemu participirao.

Sećanje na kobni 11. april 1999. godine

Branka Prpa se prisetila i ispričala kako je izgledao Uskrs 1999. godine i kako je počela, kako je rekla, agonija i pretnje Slavku Ćuruviji.

„Svi ti dani su bili u jednoj ozbiljnoj psihozi, ne samo zbog bombardovanja, već zašto što je Slavku bilo jasno nakon presude zatvora od šest meseci, da mu spremaju ozbiljne postupke, jer je jedan od kritičara Miloševića. Ne treba zaboraviti tekst u Politici ekspres sedam dana pre toga, gde mu se poručluje da mu se neće oporstiti. Slavko je na svako upozorenje, uključujući i životnu ugroženost, odgovarao šta mi mogu, mogu samo da me streljaju“, kaže ona.

„Tog dana smo bili u uobičajenoj šetnji. Pre ulaza u dvorište, postoji jedan uzak pasaž i odjednom, dok smo mi prolazili, meni iza leđa se podigla prašina i buka, ja sam pomislila da je nevreme. Slavko je počeo da pada, ja sam mislila da je zapeo za nešto, onda sam dobila udarac u glavu i pala sam pored njega. Dok sam ležala približavao se čovek s pištoljem, njemu je pucao u glavu, ja sam imala ozbiljnu povredu glave, onda je došao do mene i mi smo se tako gledali, a onda je on otišao“, ispričala je Prpa.

Kako je navela Slavko Ćuruvija je bio ozbiljan i iskusan novinar i govorio je da „kad država hoće da te ubije, nemaš gde da odeš“ i da je dobijao razne poruke kako će da bude likvidiran.

„Naznake agonije, kada su u pitanju novinari i sloboda medija počinju u proleće 1998, kada se desilo ubistvo porodice Jašari na Kosovu. Slavko je pozvan na informativni razgovor jer je na naslovnoj strani napisao da su ubijeni Albanci. Nezadovoljstvo režima je bilo u toj formulaciji, hteli su da piše teroristi. Onda su počela da stižu upozorenja ljudi u SPS da se mnogo zamera i da to nije dobro za njega. Jedna od osoba koja mu je to rekla bila je Nada Perišić“, rekla je Prpa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend