27. jan 2018.

Budi pametan

Draža Petrović: Kad mi jave da su nas napali neki uticajni tviteraši, odmah stavljam šlem na glavu. Hitlerov, naravno!

Juče, recimo, neki uticajni tviteraš, ili njih više, kako su mi preneli, ostrvili su se na Danas zbog kolumne Cvetićanina gde je on napisao da mu se ne sviđa Ne da(vi)mo Beograd.

Zbog nečijeg ličnog stava oni su došli do zaključka da mi odrađujemo posao za Jankovića, Đilasa, a sto posto i za dalaj-lamu.

Moraš biti potpuno zlonameran & delimično glup, da recimo primetiš taj lični stav pa izvučeš onaj zaključak, a ne primetiš da devojke i momci iz Ne da(vi)mo Beograd već više od pola godine svakog petka imaju kolumnu u Danasu, a tako će biti i tokom kampanje, jer ih mi ni ne doživljavamo kao političare, već kao drugare koji misle isto kao i mi, i za to se bore. Ili da smo u decembru imali dodatak na osam strana upravo o NDMBGD. I to redakcijski dodatak, ne plaćeni.

Tako beše i proletos kada su se neki dokoni tipovi iz virtuelnih katakombi ostrvili na Danas zbog citiranja Hitlera u redovnoj rubrici „Budi Danas pametan“. Odmah posle tog linča kontaktirao me Viktor Ivančić, i zamolio da mu pošaljem novinske stranice sa Hitlerovim citatima, jer je držao novinarsku radionicu na kojoj je studentima govorio o medijskoj pismenosti, a takođe i o fašizmu kao negativnom tabuu u našim „liberalno-demokratskim“ društvima. U tom je kontekstu pominjao i provokaciju Danasa – famozni „slučaj Hitler“ – kao primer, kako mi je Viktor rekao, inteligentne i progresivne medijske prakse, kojom se taj negativni tabu krši, a potom dolaze napadi s pozicija lažnog antifašizma. Takođe je na tom predavanju pominjao slične primere iz Mladine i nekadašnjeg Feral Tribjuna.

Dakle, ko što rekoh, tu rubriku su shvatili pametni i dobronamerni čitaoci, poput Ivančića, ali potpuno zlonamerni i delimično glupi nisu.

Pa ti budi pametan i pravi novine danas (ili bolje Danas)!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend