24. avg 2023.

CASE koalicija: Srbija 10. u Evropi po broju SLAPP tužbi

Baza SLAPP tužbi CASE koalicije se uvećala za više od 250 zabeleženih u proteklih godinu dana. Srbija se nalazi u vrhu liste ove koalicije, gde su još "bolje" plasirane Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina

CASE koalicija je objavila izveštaj sa ažuriranim podacima koji obuhvataju više od 250 novih SLAPP tužbi zabeleženih u poslednjih godinu dana. Od 2019. CASE koalicija radi na evidentiranju i analizi SLAPP tužbi širom Evrope, ali sada dokumentuje i one tužbe koje su podnete još od 2010. godine.

U ovom izveštaju najviše SLAPP tužbi je zabeleženo u Poljskoj (128), zatim na Malti (88), u Francuskoj (876), Hrvatskoj (54), Bosni i Hercegovini (43), Sloveniji (42), Italiji (32), Irskoj (31), Velikoj Britaniji (29), dok je Srbija na 10. mestu sa 28 registrovanih tužbi među 35 evropskih zemalja (VIDETI TABELU).

U martu 2022. objavljeni su rezultati istraživanja zasnovani na 500 slučajeva SLAPP tužbi u 29 zemalja. Izveštaj je pokazao kako moćnici i bogataši koriste tužbe kako bi zastrašivali novinare, ali i da njihov broj iz godine u godinu raste. U izveštaju je izneto i kako je malteška novinarka Dafne Karuana Galicija bila najčešća meta ovih tužbi pre nego što je ubijena. Na Malti je, inače, broj tužbi porastao sa skoro 20 slučaja na 100.000 ljudi, u poređenju sa 8 slučajeva u 2021. godini.

Koalicija je objavila podatke samo o slučajevima koje je uspela da proveri. U Hrvatskoj je, recimo, prema podacima Ministarstva pravde i javne uprave, pokrenuto 245 tužbi protiv novinara, ali je CASE iznela proverene podatke samo o 54 tužbe u toj zemlji.

Nezvanični podaci govore i o značajno većem broju tužbi u Srbiji od 28 koje je koalicija identifikovala.

Koalicija je uočila značajno povećanje broja SLAPP tužbi na Malti, u Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Gruziji.

Najčešće mete SLAPP tužbi, prema ovom izveštaju, jesu novinari, mediji, aktivisti i nevladine organizacije, ali i da je uglavnom reč o pojedincima.

Najviše tužbi su podnela preduzeća i privredna lica (39,9%), zatim državnici (26,8%) i političari (25%), što prati trend iz prethodne godine. Tužbe se najčešće podnose u slučajevima korupcije, problemima sa državnom upravom, biznisom ili životnom sredinom.

Do kraja 2022. godine 69,6% su bile građanske tužbe, 20,9% krivične, dok se u 6,5% radilo o slučajevima sudske zabrane. Najveći broj tužbi je zasnovan na nacionalnim zakonima o kleveti i sličnim odredbama o uvredi ili povredi časti.

U toku su i razgovori između Evropskih institucija o pravnim mogućnostima kojima će novinari i aktivisti moći da se zaštite od SLAPP tužbi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend