06. maj 2020.

#CASTLELEAKS: Novi podaci iz SNS tvrđave

Za Castle.rs, platformu preko koje aktivisti SNS botuju na društvenim mrežama znamo odavno. Od jutros imamo nove informacije o tome kako funkcioniše.

Foto: Printscreen (preuzeto sa vugl.rs)

Rano jutros, domaći tviteraš @XudRobin objavio je seriju skrinšotova za koje je naveo da potiču iz Castle.rs, čuvene aplikacije za komunikaciju i saradnju SNS aktivista.

Na brojnim fotografijama koje je objavio može se videti spisak navodnih 200 najaktivnijih aktivista SNS, njihova imena i opštine iz kojih su, kao i prepiska za odabrane datume.

Neki od datuma tokom kojih su, prema ovim podacima, aktivisti vladajuće partije na internetu bili naročito aktivni su dani kada je predsednik Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić obilazio naselja u kampanji „Budućnost Srbije“.

Osim komentara hvalospeva vlasti i podrške objavama pokojnog Tanjuga, iz priloženih slika ekrana, deluje da se posebno prate aktivnosti istraživačkih novinara i opozicionih političara.

Komentarima je naročito ispraćena poseta Sergeja Trifunovića, predsednika Pokreta slobodnih građana igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću. Prema ovim podacima, aktivisti SNS (poznatiji kao botovi) dobijali su posebne instrukcije za vreme javnih dešavanja u vezi sa imovinom crkve u Crnoj Gori, a logovima i metapodacima, pomenuti tviteraš dokazao je i da se „botuje“ za vreme radnog vremena.

Posebno je zanimljivo i to da se pojedinci prijavljuju i odjavljuju čak i za kratke pauze i udaljavanje od računara, kao što su desetominutni odlasci do prodavnice, pa radna atmosfera nekako liči na onu u Liru i Delfiju, sa strogim pauzama za toalet.

Kasl je treća, najsavremenija, iteracija ove platforme, podrazumeva integrisanu aplikaciju za android telefone i web aplikaciju.

Tviteraš @XudRobin, naveo je da soketi castle.rs:4000 i castle.rs:3300/voter za tvitovanje, odnosno za glasanje na portalima nisu bili zaštićeni i da je „slušanjem“ ovih portova tokom godinu dana došao do ovih podataka.

Svaki njen korisnik može svoju jedinstvenu šifru povezati sa svojim fejsbuk i tviter nalogom i na taj način prikupljati bodove. U sistem je takođe implementiran i deo komunikacije putem Telegram aplikacije.

Pre Kasla (Castle – Zamak na engleskom), bio je aktuelan Votr2 o kojem je CINS pisao u septembru prošle godine, a pre njega web aplikacija Fortress.

1 komentar za: “#CASTLELEAKS: Novi podaci iz SNS tvrđave

  1. petar

    pretpostavljam da oni tamo linkuju stranice sajtova koje napadaju. dovoljno je da samo neko da svoju analitiku na uvid i iz direct-a bi odmah videli da li postoji saobracaj sa castle.rs ili ne, i u kojoj kolicini, nebitno da li je sajt zatvoren ili nije

    29. мај 2020. at 15:08

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend