14. apr 2020.

DFC: Pohvale za „brata Sija“ i kinesku pomoć Srbiji sa mreže „bot“ naloga

Digitalni forenzički centar (DFC) iz Crne Gore objavio je da su analizom na Tviteru od 9. marta do 9. aprila pronašli 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji koje u sadržaju imaju ključne reči Kina i Srbija, kao i da je 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa takozvanih "bot" naloga.

Velika mreža provladinih „bot“ profila pisala je i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dve zemlje i povećavala vidljivost objava retvitovanjem, piše DFC.

Iako je, kažu, Tviter nedavno objavio kako je sa te mreže uklonjeno više hiljada naloga koji su isključivo služili za promociju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove stranke, istraživanje Digitalnog forenzičkog centra pokazuje kako je mreža botova i dalje aktivna u Srbiji, ovoga puta u promociji kineske pomoći toj zemlji tokom epidemije koronavirusa.

Vučić je više puta tokom epidemije veličao pomoć iz Kine i Rusije, dok je imao kritički odnos prema Evropskoj uniji. Tako je izjavio je kako veruje u „svog brata i prijatelja Si Đinpinga“, dodajući da je jedina zemlja koja im može pomoći upravo Kina.

Nakon što je Kina uputila pomoć Srbiji u vidu stručnjaka i medicinske opreme, usledili su bilbordi zahvalnosti koje je srpska redakcija Informera samoinicijativno postavila na nekoliko lokacija u Beogradu, navodi DFC.

Vučić je, kako pišu, sa druge strane oštro napao EU i rekao da evropska solidarnost ne postoji, da je to bila bajka na papiru.

„Sličnog stava bio je i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je rekao da je Kina u ovom trenutku u mogućnosti da nam pomogne, dok se donacija Evropske unije ogleda samo u letu prilikom transporta pomoći iz Indije. A to ‘samo’ iznosi 7,2 miliona evra za finansiranje kargo letova“, navodi crnogorski portal.

Brisel je opredelio oko 340 miliona evra bespovratne pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, od čega će najviše dobiti Srbija – 15 miliona hitne pomoći za zdravstveni sektor i 78,4 miliona evra za prevazilaženje posledica koronavirusa. Osim ove pomoći, EU konstatno pomaže zdravstveni sektor Srbije. Unija je od 2000. godine Srbiji obezbedila 450 miliona evra u donacijama i kreditima EIB za bolnice širom Srbije, Institut Torlak, vozila hitne pomoći sa respiratorima, kao i opremu za testiranje na viruse.

Uprkos pomoći EU, na Tviteru je aktuelna kampanja sa ciljem promovisanja kineske pomoći i stvaranje lažne percepcije među ostalim korisnicima, navodi DFC.

Mreža botova i dalje aktivna

Detaljnom analizom 30.000 tvitova, DFC je utvrdio da je 21.572 objava (71,9 osdsto), došla sa „bot“ profila.

Utvrđeno je da se u obrađenom sadržaju nalaze unikatna 1.124 „bot“ profila.

Analizom sadržaja može se videti da je primarni zadatak široke mreže naloga bio da veliča srpsko-kinesko prijateljstvo i značaj kineske pomoći u doba epidemije koronavirusa. S druge strane, nije izostao ni sadržaj koji kritikuje EU i navodni izostanak pomoći, piše DFC.

Dok su neki nalozi bili kreirani još 2009, mreža „bot“ profila obrađena u istraživanju krenula je sa rastom 2018. godine, kada su započeli protesti „Jedan od pet miliona“ širom zemlje, nastavila da se povećava u 2019, da bi doživela pravu ekspanziju u prvom kvartalu 2020. godine, kada su kreirana čak 954 profila, naglasio je portal.

Analizirani nalozi „bot“ profila su u posmatranom periodu kumulativno imali 186.584 pratilaca sa prosečnim brojem od 166 po nalogu.

Od ukupno 21.572 objave sa „bot“ profila, 18.422 odnosno 85,4 odsto bili su retvitovi, što je još jedna od ključnih odlika takvih naloga i mreža. To, smatraju u DFC-u, pokazuje da je cilj ustvari povećavanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog i originalnog.

dfcme.me

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend