29. apr 2021.

ČLANOVI UPRAVE UNS-a: Kolektivno učlanjenje udar na samostalnost UNS-a

Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženje novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija. Prema našim saznanjima reč je o televizijama iz Kruševca, Paraćina, Trstenika, Vranja i Aranđelovca, odakle je u jednom danu stiglo više od 60 prijava. Samo nekoliko dana ranije, kako saznajemo, iz firme Tačno doo iz Beograda, stiglo je više od 40 zahteva za učlanjenje u UNS, a u niškoj TV Zona je pripremljena dokumentacija za još jedno masovno pristupanje najvećem novinarskom udruženju.

Sve ovo bio bi idealan scenario, dobar po UNS i novinarsku zajednicu, da nije u pitanju proces koji se dešava na pragu izbora u UNS, koji su zakazani za 29. maj.

Imamo razloga da sumnjamo da je sve ovo proizvod dogovora još uvek aktuelnog predsednika UNS-a i čelnika udruženja PROUNS, nakon razgovora koji se iza zatvorenih vrata odvijao u petak, 23. aprila, u Pres centru Udruženja novinara Srbije. Kako UNS zvanično ima dva kandidata za predsednika, sumnjamo da je cilj da se u izborni proces u najvećem srpskom novinarskom udruženju po direktivi vlasnika navedenih medija masovno uključe članovi drugog udruženja, kako bi aktuelni predsednik sa saradnicima dobio još jedan mandat.

Zbog ovakvih postupaka Udruženje novinara Srbije izloženo je udaru na principe na kojima počiva slobodno novinarsko udruženje. Učlanjivanje čitavih redakcija po direktivi, u kratkom periodu, pred izbornu skupštinu, potpuno je neprihvatljivo, predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa i nije zabeleženo u dosadašnjoj medijskoj praksi, čak ni u totalitarnim sistemima, pa ni u našem bivšem samoupravnom socijalizmu.

Udruženje PROUNS očito i u našem UNS-u želi da primeni nezapamćenu praksu kada je u jednom danu nastalo kolektivnim učlanjenjem 500 medijskih radnika. Pitamo – koliko će UNS koštati ovakvi dilovi i ko će to platiti?

Kao članovi Uprave zabrinuti smo zbog ove vrste pritiska i totalitarizma koji bi doveli do gašenja izvornog UNS-a i marginalizovanja dugogodišnjih članova.

Pozivamo kolege da se odupru pritiscima i udaru na samostalnost UNS-a.

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave (kontakt imejl budimirnicic@gmail.com)

Slobodan Ćirić, član Uprave UNS (kontakt telefon 064 461 34 27)

Olivera Milošević, član Uprave UNS

Jelena Petković, član Uprave UNS

Jovanka Stanojević, član Uprave UNS

Jelena Spasić, član Uprave UNS

Zorica Đoković, član Uprave UNS

Edib Honić, član Uprave UNS

Živojin Rakočević, član Uprave UNS

Novka Ilić, član Uprave UNS

Dragoljub Janojlić, član Uprave UNS

1 komentar za: “ČLANOVI UPRAVE UNS-a: Kolektivno učlanjenje udar na samostalnost UNS-a

  1. Maja

    Kad režim zapišztiti – Pištaljka i Radomirović su ogoljeno postali režimska priča…Svi gladni nezavisnih medija to neće naći kod Rasomira

    30. апр 2021. at 07:40

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend