29. apr 2021.

Predmet paljenja kuće novinara Jovanovića preuzela nova sutkinja

Prvostepena presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića, posle dva meseca zastoja, krenula je u dalju proceduru nakon što je predmet dodeljen novom sudiji – Sanji Vujačić. Iz kabineta premijerke Brnabić, gde je Jovanović pozvan posle odluke VDT-a da ne dozvoli tužiocu Milovanoviću dalji rad na ovom slučaju, rečeno je da je važno da se ovaj predmet završi

Da je ostao da radi na predmetu, tužilac bi ipak pisao odgovore na žalbe odbrane: Predrag Milovanović (foto: Marko Risović / Cenzolovka)

Prvostepena presuda za paljenje kuće Milana Jovanovića, posle dva meseca zastoja, krenula je u dalju proceduru nakon što je predmet dodeljen novom sudiji. To je Sanja Vujačić, koja je u sud primljena početkom aprila. Ona je, posle odlaska sudije Slavka Žugića u penziju, preuzela predmet krajem prošle nedelje i ekspedovala četiri žalbe odbrane i jednu žalbu tužioca, koje su do sada stigle na presudu.

Po proceduri, nakon što sve zainteresovane strane, odbrana, tužilaštvo i oštećeni, prime žalbe na prvostepenu presudu protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, imaće osam dana da na žalbe odgovore.

Odgovori će biti poslati sudiji Sanji Vujačić, posle čega će ona ceo predmet proslediti Apelacionom sudu.

Iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva neće biti posebnog odgovora na žalbe odbrane jer se, kao što su nam ranije odgovorili, u svojoj žalbi tužilac već „osvrnuo“ na primedbe odbrane.

A da je Milovanoviću dozvoljeno da nastavi rad…

Odgovora na žalbe odbrane bi ipak bilo da je na ovom predmetu ostao da radi zamenik tužioca Predrag Milovanović, koji je i doveo do prvostepene osuđujuće presude. Kako je Milovanović ranije izjavio za Cenzolovku, pisanje odgovora na žalbe odbrane nije obavezno, ali je u ovako složenim predmetima „korisno“.

Evo kako je Drugo osnovno javno tužilaštvo odgovorilo na pitanje Cenzolovke da li će i ko pisati odgovore na žalbe odbrane:

U kabinetu premijerke, gde smo otišli na njihov poziv, razgovarali smo sa Mladenom Bašićem, savetnikom za medije, koji nam je rekao da im je bitno da se to završi. Očekujem da bi već tokom leta Apelacioni sud mogao da potvrdi prvostepenu presudu (Ana Matić, advokatica Milana Jovanovića)

„Postupajući zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Predrag Milovanović podneo je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu protiv presude Drugog osnovnog suda u Beogradu, te predložio da se usvoji žalba ovog tužilaštva i da se preinači prvostepena odluka u pogledu krivične sankcije, odnosno da se Dragoljub Simonović osudi na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, okrivljeni Vladimir Mihailović osudi na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i okrivljeni Aleksandar Marinković da se osudi na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. S obzirom na to da ovom tužilaštvu još uvek nisu dostavljene žalbe branilaca okrivljenih, da je podneta žalba u delu koji se odnosi na izrečene krivične sankcije, da je podneta žalba na prvostepenu odluku od strane ovog organa, da se ne piše odgovor na žalbe okrivljenih, već da se tužilaštvo kroz svoju žalbu osvrne i na primedbe odbrane, što je i učinjeno u navedenom slučaju“, rekla je za Cenzolovku Ivana Stojiljković, zamenica javnog tužioca i portparolka Drugog osnovnog javnog tužioca.

Zamenik tužioca Milovanović želeo je da ostane da radi na predmetu, ali ga je Državno veće tužilaca, sa republičkom javnom tužiteljkom Zagorkom Dolovac na čelu, u tome sprečilo i „oslobodilo“ ga obavljanja tužilačke funkcije nakon njegovog izbora u DVT.

Sa sednice DVT-a, održane u petak, 23. aprila, izdato je saopštenje kao svojevrstan odgovor na tekst, koji je Cenzolovka objavila prethodnog dana, odnosno odgovor na veliku zabrinutost javnosti zainteresovane da se slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića što pre završi pravosnažnom osuđujućom presudom.

U njemu se kaže da je „Državno veće tužilaca pozvalo zamenika Milovanovića da kolegijalno, ukoliko smatra potrebnim, pomogne svojim kolegama u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u daljem toku postupka, naglašavajući da se trenutna faza nalazi u rukama Apelacionog suda, a ne javnog tužilaštva“.

Matić: Poziv DVT ne otklanja zabrinutost

Advokatica novinara Milana Jovanovića Ana Matić kaže za Cenzolovku da ovo ne otklanja zabrinutost koju je izazvala odluka DVT-a da „oslobodi“ tužioca Milovanovića da predmet isprati do kraja. Međutim, dodaje da je, nakon pisanja Cenzolovke, zajedno sa Milanom pozvana u kabinet premijerke Ane Brnabić i da su dobili uveravanja da je za njih pitanje bezbednosti novinara od velike važnosti i da zbog toga prate ovaj važan slučaj.

Iz tužilaštva kažu da neće biti posebnog odgovora na žalbe odbrane jer se u žalbi tužilac već „osvrnuo“ na primedbe odbrane. Odgovora na žalbe odbrane bi ipak bilo da je na ovom predmetu ostao da radi zamenik tužioca Predrag Milovanović

„Šta znači da pozivaju Predraga Milovanovića da kolegijalno pomogne? Ništa. Međutim, bez tog nesretnog političkog uticaja i političke volje mi ne možemo da očekujemo da se predmet odvija nesmetano i da ne trpi opstrukcije. U kabinetu premijerke, gde smo otišli na njihov poziv, razgovarali smo sa Mladenom Bašićem, savetnikom za medije, koji nam je rekao da im je bitno da se to završi. Očekujem da bi već tokom leta Apelacioni sud mogao da potvrdi prvostepenu presudu. Mislim da su šanse da se predmet ne vraća na ponovno suđenje u osnovni sud velike“, rekla je advokatica Matić za Cenzolovku.

Dok presuda za paljenje kuće novinara ne bude pravosnažna, Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin, koji su u požaru, u decembru 2018. godine, ostali bez imovine, ne mogu da pokrenu pitanje materijalne odštete.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend