29. apr 2021.

LP debata: Lokalni mediji pod sve jačim pritiscima

Lokalni mediji godinama su suočeni sa finansijskim pritiscima, uskraćivanjem informacija ili dugim čekanjem na tražene informacije. Pored toga, poslednjih meseci sve češće su na meti tužbi u kojima se zahtevaju velike sume. Takve tužbe povlače plaćanje visokih sudskih taksi, čime se ozbiljno ugrožava i inače krhka ekonomsku održivost lokalnih medija. Ovo su samo neki od zaključaka online debate „Izazovi izveštavanja na lokalnom nivou“, koju je u sredu, 28. aprila organizovalo Poslovno udrženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“. 

Foto: Thinkstock

U debati su učestvovali Jan Bratu, ambasador misije OEBS u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja, kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i predstavnici lokalnih medija.

– Ušli smo u fazu kada se podnose tužbe protiv lokalnih medija sa neprimerenim tužbenim zahtevima. Milenium tim nedavno je tužio lokalni portal Jug pres i njegovu urednicu. Samo odgovor na ove dve tužbe koštaće ovaj mali lokalni medij oko 60.000 dinara. Slična situacija je i sa tužbom Saše Mirkovića, nekadašnjeg gradonačelnika Zaječara, protiv portala Južne vesti, rekao je advokat „Lokal presa“ Dragan Lazarević.

Ako je suditi po rečima učesnika debate, ni stari oprobani vidovi pritiska na lokalne medije nisu „izašli iz mode“. Naprotiv, stari problem uskraćivanja informacija od javnog značaja, po mišljenju Zorice Višnjić, urednice „Lozničkih novosti“ dodatno je intenziviran u vreme pandemije.

– Uskraćivanje informacija od javnog značaja je najperfidniji i najsuptilniji oblik pritiska na medije, koji se obilato koristi. Zato ne treba da čudi ovoliki uticaj društvenih mreža, odnosno lažnih vesti. Građani su prosto gurnuti da tamo traže informacije, koje ne dobijaju tamo gde treba – od medija, smatra Zorica Višnjić.

Prema informacijama iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u proteklih godinu dana čak četiri puta se povećao broj žalbi koje si tiču zaštite zdravlja.

– Moramo da podižemo svest da davanje informacije nije samo sebi svrha, već da građani na osnovu tih informacija donose odluke. Takođe i da su državni službenici i javni službenici servis građana. Ako ja kao građanin plaćam poreze, učestvujem na izborima, poveravam ti vlast, onda si ti dužan da mi daješ informacije koje su mi potrebne, istakla je Slavoljupka Pavlović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Medijska i novinarska udruženja moraju se, takođe, intenzivnije angažovati na ohrabrivanju i osnaživanju lokalnih novinara da prepoznaju sve oblike pritisaka, da ih evidentiraju i učine dostupnim javnosti, zaključeno je na debati.

Gordana Predić, posebna savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja, skrenula je pažnju da su akcionim planom Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji predviđeni ključni koraci za rešavanje brojnih problema u medijskoj sferi.

Online debata „Izazovi izveštavanja na lokalnom nivou“ organizovana je uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend