09. nov 2018.

Ćulibrk o ukidanju presude: Moraćemo do Strazbura

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk povodom odluke Vrhovnog kasacionog suda da ukine presudu u sporu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv tog nedeljnika, izjavio je da će izgleda morati da idu do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Tekst zbog kojeg je ministar Stefanović tužio NIN objavljen je 16. juna 2016.

Podsetivši da je na početku procesa pretpostavljao da će NIN morati da ide do Strazbura, Ćulibrk je za Danas rekao da je posle odluke Vrhovnog kasacionog suda još veća verovatnoća da će se to desiti.

Ćulibrk je dodao da će nastaviti da se bore i da je samo pitanje vremena kada će pobediti.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da NIN, glavni urednik i autorka teksta nisu povredili čast i ugled ministra Nebojše Stefanovića tekstom „Stefanović: Glavni fantom Savamele“.

U presudu Vrhovnog kasacionog suda, u koju je Danas imao uvid, navodi se da je trebalo odmeriti ugroženost prava tužioca na dostojanstvo ličnosti i ugleda u odnosu na pravo medija na slobodu izražavanja i tek nakon takvog upoređivanja i odmeravanja utvrditi čije je pravo više ugroženo spornim tekstom.

„Drugostepeni sud nije tako postupio i nije izvršio procenu i odmeravanje ugroženosti navedenih prava, već je pružio zaštitu samo pravu medija na slobodu izražavanja“, piše u presudi.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu tuženi su bili obavezani da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda solidarno isplate Stefanoviću 300.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, kao i da presudu objave u prvom sledećem izdanju nedeljnika.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je tu presudu i pravosnažno odbio Stefanovićev tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete.

Istom odlukom Stefanović je bio obavezan da tuženima isplati 89.700 dinara za troškove postupka u roku od 15 dana od prijema presude.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend