23. avg 2019.

Viši sud ponovo kaznio NIN po tužbi Nebojše Stefanovića

“U ime naroda”, kako je navedeno u presudi donetoj još 6. juna 2019, Viši sud u Beogradu ustanovio je da privatno lice Nebojša Stefanović, koji se mimo suda predstavlja kao ministar policije, nije “Glavni fantom iz Savamale”. I da je samim tim, zbog njegove fotografije objavljene na naslovnoj strani NIN-a 16. juna 2016. i pratećeg teksta “Nebojša Stefanović, glavni fatom iz Savamale” pretrpeo duševni bol, koji je procenjen na 300.000 dinara, uvećan za zatezne kamate i sudske troškove.

Tri godine nakon što MUP nije utvrdio ko je rušio u Savamali i dve godine nakon što je, posle žalbe NIN-a, Apelacioni sud presudio da najstariji nedeljnik nije kriv, sve je odlukom Kasacionog suda vraćeno na početak. I opet je isti sudija Višeg suda, Slobodan Keranović, doneo istu odluku, po kojoj Stefanovićeva duševna bol vredi tačno onoliko koliko je u tužbi i tražio.

Jedina je razlika u odnosu na prvobitnu presudu, donetu krajem 2016, posle samo jednog ročišta, što je ovog puta amnestirao glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka.

Čak je naložio Stefanoviću da mu isplati 60.000 dinara na ime troškova parničenja.

Istovremeno, novinarka Sandra Petrušić, autorka teksta i NIN DOO dužni su, po novoj presudi, da solidarne isplate nadoknadu tužiocu. Konkretno, sudija Keranović je tek iz drugog pokušaja primetio ono što mu je predočeno i u prvom – da u trenutku objavljivanja teksta Ćulibrk nije bio odgovorni, već samo glavni urednik NIN-a.

NIN će, kao i posle prve nepravosnažne presude, iskoristiti pravo na žalbu Apelacionom sudu, posebno imajući u vidu obrazloženje koje je ovaj sud dao kada je predmet vratio na prvostepeni postupak – da se ustanovi kako je ministar policije, koji je na čelu resornog Ministarstva, delao od rušenja u Savamali do objavljivanja spornog teksta u NIN-u. I kada se i koliko puta tim povodom obratio građanima u “situaciji kada je javnost uznemirena tim događajem”.

U presudi Višeg suda u Beogradu je navedeno da je sudu dostavljen pres-kliping iz kog se vidi da se Stefanović obraćao javnosti u periodu od rušenja u Hercegovačkoj do objavljivanja teksta, ali se ne vidi kojim rečima i da li je to činio na “umirujući način”. NIN se nada da će Apelacioni sud na osnovu iskaza ministra Stefanovića (da nije preslušao snimke telefonskih razgovora između uznemirenih građana i operaterke u MUP-u i da mu “nije jasno odakle toliko interesovanje javnosti zbog rušenja ‘nekoliko bespravnih objekata’ i da su se u srušenim objektima u Savamali ‘odvijale i neke kriminalne radnje u sprezi s tajkunima”) proceniti da li ga je NIN bez ikakvog povoda prozivao, ukazujući da će se ministar policije smatrati “glavnim fantomom iz Savamale” sve dok policija ne otkrije ko je pre 40 meseci sa fantomkama na glavama bespravno rušio u centru grada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend