17. nov 2018.

Stefanović tuži samo zbog Savamale, ne i zbog doktorata

Ukoliko pravosnažne odluke suda budu išle u korist ministra policije Nebojše Stefanovića, on bi na osnovu dve tužbe protiv medija mogao biti bogatiji za 450.000 dinara.

Foto: Flickr

Povreda ugleda i časti ministra mogla bi da košta NIN 300.000 dinara, dok će njegov konto u banci biti viši za 150.000 dinara ukoliko presuda protiv Vesne Pešić i Peščanika bude pravosnažna.

Vrhovni kasacioni sud je prošle sedmice ukinuo presudu kojom je utvrđeno da NIN nije povredio čast ministra policije i vratio predmet na ponovno suđenje. Podsetimo, Viši sud u Beogradu je autorku teksta „Stefanović: Glavni fantom Savamale“ Sandru Petrušić, glavnog urednika Milana Ćulibrka i „NIN“ d.o.o. u prvom stepenu obavezao da zbog povrede časti i ugleda ministru Stefanoviću isplate 300.000 dinara naknade štete. Apelacioni sud je ovu odluku preinačio i obavezao Stefanovića da Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku isplati 89.700 dinara za troškove postupka, međutim, Vrhovni kasacioni sud je tu odluku ukinuo.

Apelacioni sud u Beogradu je prekjuče potvrdio presudu Višeg suda kojom su sociološkinja Vesna Pešić i urednice portala Peščanik Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, kao i u slučaju NIN-a, povredile čast i ugled ministra Stefanovića, te im je sud naložio da mu isplate 150.000 dinara. U presudi je navedeno da delovi teksta Vesne Pešić „Dosoljavanje“, objavljenog na Peščaniku, ne doprinose javnoj raspravi o događajima u Savamali i nisu usmereni na rešenje problema, već na vređanje dostojanstva, ugleda i časti, jer je tužilac okarakterisan kao neko ko je „najgluplji“ čija je „glupost“ nenadmašna.

– U mom satiričnom tekstu apsolutno nisam imala u vidu ličnost Stefanovića, već njegovu funkciju. Kada sam rekla da je ispao „najgluplji“ nisam mislila u životu već kao ministar. To sam istakla na kontru njegovog objašnjenja da te noći, za vreme rušenja u Savamali, policija nije mogla da reaguje zato što bi se na taj način dovela u opasnost da strada od otvorenih kablova, rekla je za Danas Vesna Pešić, nakon odluke Višeg suda u avgustu ove godine.

Posle odluke Vrhovnog kasacionog suda, glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je za Danas da će slučaj najverovatnije završiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Interesantno je da je Stefanović tužio medije i novinare isključivo zbog Savamale, a nijednu tužbu nije podneo za tekstove koji se bave njegovim doktoratom.

Pažnju na to nam je ukazao bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević, koji je napisao tekst „Pravno nepostojeći doktorat“ u vezi sa doktoratom ministra Stefanovića.

– Nije me tužio, jer sam napisao istinu. Međutim, novinari mogu da se služe i stilskim figurama, kao što je NIN napisao za ministra da je „fantom“. To je sloboda novinarskog izražavanja, naglašava Ivošević. On dodaje da svako ima pravo da se oseća uvređenim i da podnese tužbu zbog toga, pa i ministar, ali podvlači da i međunarodno i domaće zakonodavstvo propisuju da je to pravo znatno suženo kod nosilaca javnih funkcija koji su dužni da trpe kritičku reč.

– Ako pogledamo javni diskurs u Srbiji, svako ima povoda da tuži svakog. Vidite samo kako se predsednik Srbije obraća političkim protivnicima. To su uvrede zbog kojih bi trebalo da bude tužen. On prvi bi morao da obrati pažnju na rečnik koji sadrži niz etiketiranja ne samo na račun političkih oponenata, već i novinara – ističe Ivošević. On podseća da je upravo Vučić u slučaju Savamala koristio izraz „kompletni idioti“, što je teška uvreda, pa ga zbog toga niko nije tužio. O rečniku tabloida, dodaje, ne treba ni govoriti.

Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd ocenjuje za Danas da je Nebojša Stefanović nesumnjivo glavni organizator zataškavanja rušenja u Hercegovačkoj ulici.

– Samo zataškavanje, činjenica da se policija nije odazvala na pozive građana, da nije urađen uviđaj, nisu ispitani svedoci koji su u javnosti govorili da imaju saznanja da je gradski vrh umešan u rušenje, kao i to da je dopušteno da se teren raščisti, nadilaze samo delo rušenja objekata – Ističe Lazović. On dodaje da i pored toga što je policija dala sve od sebe da se slučajem ne bavi, ipak smo iz njenih izveštaja saznali da su u svemu učestvovale razne gradske službe.

– Isključena je ulična rasveta, a EDB je potvrdio da je iz grada „poprečnom vezom“ naloženo isključivanje struje u tom delu grada, dok je parking servis uklonio automobile koji su smetali rušenju, a JP Gradska čistoća nije čistila ulicu te večeri. Da ne govorimo o tome da su bageri sa gradilišta Beograda na vodi već bili na pola kilometra od dešavanja – kaže Lazović. Dodaje da je u izveštaju zaštitnika građana već utvrđeno da je nepostupanje policije naređeno iz njenog vrha, i da su i snimci poziva građana brisani. Naš sagovornik zaključuje da iz toga proizilazi očigledna odgovornost ministra Stefanovića.

Lazović: Ministar zastrašuje novinare

„Odgovornost za organizovanje i planiranje, kao i izvođenje i zataškavanje rušenja u Hercegovačkoj toliko očigledna, da je Stefanoviću neophodno da, kad već ne može da sakrije činjenice, onda zastraši sve one koji bi se eventualno bavili njegovom krivicom“, kaže Radomir Lazović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend