02. dec 2016.

Ćulibrk: NIN tužen za 300.000, veći kriminalac od Kosmajca

Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, kaže da će presuda u procesu po tužbi Nebojše Stefanovića protiv tog nedeljnika biti doneta za mesec dana. Dodaje da je nedeljnik tužen za 300.000, što je više nego što Kosmajac treba da plati za svoje nezakonite radnje. Govoreći o predsedničkim izborima, kaže da ne isključuje to da zajedno budu i parlamentarni

U utorak u Višem sudu održano je suđenje protiv NIN-a, čiji je Ćulibrk odgovorni urednik, a tužbu je podneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u svojstvu građanina, jer mu je, prema njegovom mišljenju, nanet duševni bol, narušen ugled i čast time što je na naslovnoj strani tog nedeljnika, 16. juna ove godine,  označen kao „Glavni fantom iz Savamale“.

Velika grupa pristalica SNS-a došla je ispred Višeg suda da podrži potpredsednika stranke.

Komentarišući to, Ćulibrk je naveo da je bila gužva i unutar samog suda, da je u jednom momentu sudsko obezbeđenje zatvorilo salu da niko ne može da uđe.

Iskreno se radujem što je proces završen za jedan dan, kaže. Otišao sam na prvo ročište kako bi podržao novinarku Sandru Petrušić (autorku teksta), završili smo za sat i 45 minuta, i dobili obaveštenje da ćemo dobiti presudu u roku od mesec dana, navodi Ćulibrk i dodajući da se i on javio da da izjavu, što je verovatno ubrzalo postupak.

Mislio sam da kroz ovo suđenje možda dođemo do bilo koje informacije o slučaju Savamala, prošlo je više od sedam meseci od tog događaja, kaže urednik NIN-a.

Kako kaže, obećava, dok je na tom mestu, da će svakog 25. u mesecu pitati i podsećati na ovaj slučaj i dodaje da nikakvim novih informacija nema. To jeste jedan izolovan slučaj, ali i primer da li država funkcioniše, navodi.

Osvrćući se na duševnu bol ministra Stefanovića, Ćulibrk pita – a kolika je duševna bol onim ljudima koji su zvali policiju u onoj noći, a niko nije došao.

„Mi smo zbog toga ministra Stefanovića nazvali glavnim krivcem… Ministar Stefanović je tužio kao građanin. Mi protiv građanina Nebojše Stefanovića nemamo ništa, mi imamo protiv ministra policije, sve dok policija ne utvrdi ko je s fantomkama i bagerima rušio u centru Beograda“, kaže Ćulibrk.

Posle sedam meseci imam sve manje iluzija da ćemo ikad nešto saznati, ali bar ćemo imati jednu presudu u slučaju Savamala, navodi.

„Sećamo se kada je hapšen i podignuta optužnica protiv čoveka čije ime niko ne sme da spomene sem premijera, (Dragoslava) Kosmajca, pa se ispostavilo da sve ono što je radio, a bilo je protivzakonito, je bilo izbegavanje poreza. Pošto nijedne godine to nije bilo više od 150.000 to nije ni krivično delo, nego nekakav prekršaj. Mi smo izračunali za taj prekršaj, za sve ono što mu se stavlja na teret, on treba da plati kaznu od 250.000 dinara, a mi smo tuženi za 300.000. Znači mi smo veći kriminalci od „najvećeg kriminalca“ kako je premijer rekao“, navodi glavni urednik NIN-a.

Komentarišući podršku koju je ministar imao ispred suda, Ćulibrk kaže da ga je najviše iznenadilo kad je  video gradskog menadžera Gorana Vesića i gradonačelnika Sinišu Malog. „Malo sam se začudio, ali meni ne smeta… Kad vidimo kako sistem funkcioniše, nije me iznenadilo to što se desilo ispred suda“, naveo je.

Kakva god je presuda moi ćemo je poštovati, nijje za nas

Za nas nema veće odgovornosti od onog što te noći nije urađeno, a za to je policija odgovorna, dakle problem je i kad se nešto ne uradi, navodi Ćulibrk i dodaje da se nada da će sud shvatiti to. On je rekao da je Stefanović pokušao na suđenju da prikaže da je NIN njega direktno optužio za rušenje ili naređivanje rušenja, a to nigde u tekstu ne piše. „Nas Nebojša građanin uopšte ne zanima, ali nas Nebojša Stefanović, ministar, jako zanima“.

„Ne bih isključio da s predsedničkim budu i parlamentarni izbori“

Komentarišući štampu u Novom danu i tekst u listu Danas, u kom Milutin Mrkonjić kaže da su socijalisti obavezni da imaju svog kandidata na (predsedničkim) izborima, Ćulibrk kaže da ponekad ima utisak da je to sve prećutni sporazum: „Da neko malo talasa da bi se pokazalo da SPS ima malo više samostalnosti nego što je to slučaj“.

Ocenjuje da takve izjave više smetaju Vučiću, nego Ivici Dačiću, jer da je tako, on bi našao način kako da reguliše to unutar stranke.

Ćulibrk je podsetio na slučaj Nenada Borovčanina koji je isključen iz SPS, iako je bio i državni sekretari, i dodao da to pokazuje da ako se nešto hoće onda se i može.

Pre nekoliko meseci čuli smo od Dačića da će se kandidovati, ali sada ništa ne spominje, podseća. Moguće je da će SNS i SPS imati jednog kandidata, jer je Srbija danas polarizovana, dodaje.

Jedino što na ruku vlasti ide je ova opozicija, svako misli da treba da bude kandidat i kad njih gledate Vučić je u pravu – oni su već pobedili, naglašava.

Ćulibrk kaže da, što se pitanja kandidature za izbore tiče, Vučić ima veće probleme sa Nikolićem nego sa opozicijom.

Dodaje da su ovi izbori važni, ne zbog funkcije, jer po Ustavu predsednik ima funkciju britanske kraljice, dakle, nema mnogo nadležnosti, već zbog toga što će to, ukoliko pobedi kandidat opozicije, biti i prvi poraz Vučića.

„Ne bih isključio da sa predsedničkim, imamo i parlamentarne i gradske izbore u Beogradu“, kaže.

To će, kako ocenjuje, zavisiti od procena stranaka i pre svega predsednika najveće partije i premijera Vučića.  On ima ima u parlamentu mnoge stranke koje su iznad cenzusa za dlaku, a koje bi onda možda pale, pa bi ti mandati pripali najvećoj stranci, objašnjava Ćulibrk razloge zašto bi se možda Vučić odlučio na taj potez. SNS bi onda sa manje glasova, dobio više mandata, dodaje. Siguran je da premijer svakodnevno nadgleda procente.

Ja verujem da je Nikolić rešio da se kandiduje, dodaje. Na pitanje da li bi to moglo da dovede do rascepa u stranci, kaže da se to može dogoditi, ali ne kao formalni, taj ne veruje da će se desiti.

Ali bi to zadalo glavobolju Vučiću, pa se možda odluči da se i sam kandiduje.

Ja sam ranije govorio da bi Jeremić bi bio dobar kandidat SNS i Vučića, posle poraza u Njujorku, dobrodošla bi pobeda u Beogradu, kaže Ćulibrk i dodaje da bi to dobro bilo za Jeremića. Na pitanje koliko bi to bilo dobro za Srbiju, pita: „Koga briga za Srbiju? Ko vodi računa o građanima Srbije?“

Dodaje da se videlo da se političari i nisu baš pretrgli prethodnih godina i da građani pred svake izbore mogu da vide po svojim novčanicima kako o njima brinu.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend