02. dec 2016.

Ako se REM pita, u predsedničkoj kampanji biće sve dozvoljeno

Zamislite da se za predsednika Srbije kandiduje Aleksandar Vučić. I da se pred izbore pojavi u žiriju popularnih Pinkovih zvezdica, da nešto otpeva ili ispriča deci kako se upisao na hor zbog simpatije. Dok kandidatu Vučiću raste rejting zbog slatke priče iz spomenara, politički protivnici ulažu proteste nadležnima, ali bez mnogo uspeha.

Iako pravilnici zabranjuju da se u predizbornom periodu emituju zabavne emisije u kojima se pojavljuju funkcioneri ili kandidati zbog očiglednog favorizovanja, ovaj scenario je vrlo moguć. Zbog pasivnosti i nereagovanja nadležnog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na prekršaje emitera tokom kampanje za aprilske izbore, poslat je signal pretendentima na Andrićev venac i njihovim medijskim partnerima – ovo nezakonito ponašanje, u stvari, je u redu. I da je najgore što može da Vam se desi telefonski poziv iz REM-a sa opomenom: „Nemojte to više da radite“.

Naime, od 25 pritužbi na program nacionalnih i lokalnih tv stanica uoči aprilskih izbora, REM je u ogromnoj većini slučajeva odlučio da su neosnovane ili da se odbija prigovor. Savet REM je smatrao da nema osnova za pokretanje postupka zbog romansirane emisije „Ko je Aleksandar Vučić“ na TV Prva iako je od svih političkih lidera samo on imao čast da se njegov život pretoči u emisiju. Nije bilo osnova ni za izricanje mere zbog gostovanja Milutina Mrkonjića u zabavnoj emisiji na TV Prva, kao ni zbog optužbi u emisiji „Dobro jutro sa Đukom“  koje je 4. maja voditelj Vladimir Đukanović (inače funkcioner SNS) izrekao na račun koalicije DSS-Dveri.

Upravo zbog ovakvog gledanja kroz prste emiterima, realna su očekivanja da se isti obrasci, inače nedozvoljenog promovisanja pojedinih (pre svega vladajućih) političkih aktera i opcija ponove i naredne godine.

Osim ovoga, ono što mesecima zabrinjava kritičku javnost jeste činjenica da REM do danas nije objavio izveštaj o monitoringu predizbornog programa što je lančano porodilo niz nerešenih pitanja i neizvesnost sa kojom ćemo ući u novu kampanju za predsedničke izbore.

Taj izveštaj REM-a treba da potvrdi (ili opovrgne) nalaze više nezavisnih monitoringa koji su utvrdili nesrazmernu zastupljenost vladajuće SNS i premijera Vučića u medijskom sadržaju nacionalnih tv emitera.

Drugo, taj nikad viđen izveštaj REM-a je završen jer je Savet tokom same kampanje već razmatrao nekoliko statističkih preseka kampanje za različite periode. Dakle, izveštaj postoji, ali Savet REM ne želi da ga usvoji i obelodani što je evidentni dokaz da se ljudi koje vode ovu instituciju svesno uzdržavaju od svog posla i tako urušavaju samu instituciju.

365984864514084Tema je ponovo podgrejana pre nekoliko dana kada je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo rešenje kojim se nalaže REM-u da Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) dostavi spomenuti  Izveštaj o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne i izborne kampanje, nakon što REM nije postupio po zahtevu NUNS-a od 29. avgusta ove godine.

Ono što je paradoksalno, a na šta je Istinomer ranije ukazivao, je da je ovaj neobjavljeni izveštaj bio osnov za ekspresno odbijanje više prigovora političkih stranaka tokom same kampanje. Primera radi, Savet REM odbacio je pritužbe DS i Dveri na neravnomernu zastupljenost u programskom sadržaju na TV Pink početkom aprila, uz obrazloženje da će REM sprovesti analizu predizbornog programa.

152749424065693Na pitanje kako može da odbija prigovore pozivajući se na izveštaj koji nije javno objavljen, sekretar REM je tada (27. jun) za Istinomer izjavio da su se stranke žalile samo na jedan period u kampanji, a ne za ceo period. Odnosno da nijedna stranka nije podnela prijavu nakon što su izbori održani. Drugim rečima, logika ovog tela je bila da ne možeš tvrditi da si diskriminisan ako si prijavu podneo na pola kampanje, a možda ti je tretman popravljen do dana održavanja izbora.

Danas, sedam meseci nakon održanih parlamentarnih izbora i nekoliko meseci uoči novih izbora, u REM i dalje ne znaju kada će izveštaj o monitoringu doći na dnevni red.

„Ja to ne znam, niti mogu da kazem, kada Savet bude doneo odluku da se stavi to na dnevni red…mislim da će to biti uskoro“, kaže sekretar REM Nenad Janković uz napomenu da su postupci za kršenje izborne tišine svi rešeni.

Podsećamo takođe da je Savet REM 6. aprila saopštio da će izveštaj o zastupljenosti stranaka u kampanji objaviti tek nakon izbora kako ne bi uticao na tok izbora. Pri tom je podvukao i da za takvu odluku ima podršku i međunarodnih institucija Saveta Evrope i OEBS-a. Međutim, Gordana Janković iz OEBS-a je 23. juna na konferenciji posvećenoj indeksu održivosti medija, na pitanje Istinomera zašto su podržali takvu odluku REM, eksplicitno odgovorila: “Nisu dobili našu saglasnost za to”.

Comments are closed.

Send this to a friend