05. dec 2016.

Izveštaj REM koji „ne postoji“ pokazuje favorizovanje SNS-a

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne poseduje izveštaj o ponašanju medija tokom predizborne kampanje, saopštio je NUNS, nakon što je dobio informaciju od tog tela. Bivša članica REM-a, novinarka Gordana Suša međutim tvrdi da je videla deo tog izveštaja i da pokazuje da je vladajuća politička opcija favorizovana.

Umesto izveštaja o radu medija tokom predizborne kampanje, na naslovnoj strani internet prezentacije Regulatonog tela za elektronske medije još uvek se nalazi pravilnik o obavezama emitera u predizbornoj kampanji iz juna 2015. i najčešća pitanja emitera koja su u vezi sa kampanjom.

A kada zatražite izveštaj, odgovor dobijete tek nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja. I bude ovakav: “Obaveštavamo vas da ne posedujemo ‘Izveštaj o nadzoru nad radom emitera tokom predizborne i izborne kampanje za parlamentarne izbore održane 24. aprila 2016. godine’ iz kog razloga nismo u mogućnosti da vam označeni dokument stavimo na uvid.”

Novinarka Gordana Suša, doskorašnja članica REM-a je, kaže, neprijatno iznenađena obaveštenjem da izveštaja nema. Tvrdi da je, pre nego što joj je istekao mandat krajem marta, videla izveštaj o prvoj nedelji kampanje i o njemu razgovarala sa drugim članovima tog tela

“Prve nedelje kampanje smo imali izveštaj, fantastičan izveštaj monitoring službe, u kome se već video trend koji je kasnio bio toliko jak. Već je tada bio izveštaj – to mogu da potvrdim – i tada je doneta odluka da kao hajde nećemo svake nedelje objavljivati, nego jednom mesečno kako to ne bi bio pritisak na medije“, navodi Suša.

Suša kaže da su u izveštajima bila zapažanja slična onima koje su nakon izbora objavilre nevladine organizacije BIRODI ili CRTA.

“Neke partije bukvalno nisu imale ni 30 sekundi dok je vladajuća koalicija imala po 200-300 puta više prostora. Ja sad govorim napamet, ali to mi je olstalo u sećanju, a to su pokazala i neka druga nezavisna istraživanja. E zašto se to ne objaljvljuje, to je za mene interesantno“, ocenjuje Suša.

I u NUNS-u su neprijatno iznenađeni Sušinim tvrdnjama. Jovana Gligorijević kaže da to po kazuje da Regulatorno telo za elektronske medije nema legitimitet za rad.

„Ili REM dovodi u zabludu NUNS odbijanjem da da izveštaj i tvrdnjom da ga nema ili ga krije zato što je po nekoga nepovoljan. U svakom slučaju, zaključak je da REM ne radi dobro svoj posao, odnosno ne radi ga nikako“, ocenjuje Jovana Gligorijević.

Ovo nije prvi put da REM izaziva kontroverze u javnosti. Nevladine organizacije, strukovna udruženja i brojni ugledni pojedinci više puta su ukazivali na propuste tog tela, od upitnog kvaliteta i sumnjivog izbora članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a, preko sporog reagovanja na nasilje, govor mržnje i eksplicitne scene u rijaliti programima, do izostanka reakcije na ubistvo počinjeno nakon jedne TV emisije.

Prvi čovek Saveta REM-a Goran Petrović nije bio dostupan na broj telefona poznat redakciji N1.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend