05. dec 2016.

GrađaNIN Stefanović

Gotov sam – rekao je užasnuto snežni čovek, popularni Jeti, kada je pre koju godinu u novinama pročitao izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića: "Neko može da pobegne i na Himalaje, mi ćemo ga naći"

Tako da vas ne iznenadi ako se na ekranu vašeg TV prijemnika pojavi kajron: „Kako Pink saznaje, MUP Srbije pronašao je Jetija. U toku je njegova ekstradicija sa Himalaja u Srbiju. Povodom pronalaska Jetija, javnosti će se obratiti ministar Stefanović na konferenciji za štampu koju će direktno & paralelno prenositi RTS, Pink i Studio B“. Uključujući Discovery & National Geographic.

– Gospodine Stefanoviću, za šta je tačno osumnjičen Jeti? – pitaće ga novinari.

– Nizašta! Prosto, mi smo čuli da niko već vekovima ne može da nađe Jetija, pa smo to učinili u naučno-istraživačke svrhe – kazaće ministar Stefanović, naučno-fantastični radnik.

Koji možda može da uhvati svakog ko pobegne na Himalaje, ali mu teže idu vatanja kad neko pobegne iz Hercegovačke u pravcu Karađorđeve. Pa oko te okolnosti u poslednje vreme ima izvesnih problema.

Nino, nino, nino, nino… – zvuk policijske sirene godinama odjekuje u glavi doktora Stefanovića, ali on u tome uživa jerbo mu je to u opisu radnog mesta.

Zato što je doktor Stefanović ministar unutrašnjih poslova pa mu se sve stvari dešavaju iznutra, takoreći na unutrašnjem planu.

Taj reski zvuk policijske sirene: „Nino, nino, nino, nino“, međutim – kako je primetio doktor Nebojša Stefanović lično – u poslednje vreme dobio je čudnovate devijacije.

– Šefe, znate ono „nino, nino, nino, nino“ koje mi stalno odjekuje u glavi? – poverio se jednog dana svom šefu, ministru svih ovozemaljskih i onozemaljskih poslova.

– Znam! Policijska sirena! – rekao je šef.

– E to! Sada osećam da mi je taj zvuk malko čudan. Nije više „nino, nino, nino, nino…“, nego se čuje ovako: „NINo, NINo, NINo, NINo…“ – objasnio je Stefanović šta čuje i šta mu se dešava.

– Kako, kako? – pitao je šef.

– NINo, NINo, NINo, NINo… – odgovorio je Stefanović, resko.

– Auuu, velikim slovima se čuje zvuk? – pitao je šef.

– Jeste šefe, velikim!

Šef je stavio prst na čelo.

– Pa ti si Stefanoviću ozbiljno bolestan! Kad se „nino, nino, nino, nino“ čuje sa velikim slovima, recimo „NINo, NINo, NINo, NINo“, to je već dijagnoza! Odmah trči kod doktora! – rekao mu je šef.

– Ali ja sam doktor! – uzvratio je Stefanović.

– Kod pravog doktora… – rekao je šef.

– Ali ja sam pravi doktor! To što oni pričaju da nisam pravi doktor…

– Mislim, kod lekara, Stefanoviću!!! – presekao je šef mučnu raspravu na ivici harakirija koja se uvek razvije kad ministru Stefanoviću pomenete da treba da ide kod pravog doktora, a ne kod doktora nauka.

Pravi doktor sedeo je u ordinaciji i prisećao se kada ga je ono jednom voditelj “Beogradske hronike” Bane Vukašinović pitao: “Doktore, kako je to biti majka?”.

– Doktore, kako je to biti dr Neša Stefanović? – zamišljao je kako gostuje u „Teškoj reči“ a šarmantni voditelj ga upravo to pita u nedostatku boljih pitanja.

Onda je čuo kucanje na vratima.

– Doktore, ovde me nešto boli! – rekao je doktor Neša Stefanović čim je kročio u ordinaciju.

– Doktore, gde vas tačno boli? – pitao je pravi doktor doktora Nebojšu Stefanovića.

– Tu negde, ispod temena… Umesto „nino, nino, nino, nino…“, čujem: „NINo, NINo, NINo, NINo…“

– Doktore Stefanoviću, znam sve! Duševna bol! Dijagnoza: NIN! – rekao je pravi doktor dr Neši Stefanoviću.

– Šta preporučujete kao terapiju? -pitao je dr Nebojša Steafnović.

– Tužite NIN kao građaNIN! – objasnio je pravi doktor.

Ispred Višeg suda bila je gužva. Bio je tu NIN, a bio je tu i građaNIN.

– Izvin’te, jeste vi đeneral Milan Nedić? – pitao je doktora Stefanovića jedan preostao od juče kada se u istom Višem sudu vodio biblijski proces za rehabilitaciju đenerala Milana Nedića.

I onda je napravio selfi sa doktorom Stefanovićem. Na fejsu je napisao: „Ja i Milan Nedić, upravo sada“.

Tu je bio i gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

– Ovde sam da pružim podršku ideji da se na Slaviji igradi muzička fontana u obliku doktora Stefanovića kako čita Informer i peva! – objasnio je Vesić.

Zatim, tu su bili neki naprednjaci iz opštine Rakovica.

– Slučajno smo prolazili ovuda organizovano autobusom, pa videsmo neka gužva! – objasnili su novinarima naprednjaci iz opštine Rakovica motiv dužeg zadržavanja ispred zgrade suda.

Sudija je udarila čekićem po stolu i rekla: “Ime?”

– Nebojša! – rekao je dr Nebojša.

– Stručna sprema? – pitala je sudija.

– Visoka stručna sprema! – objasnio je dr Nebojša.

– To znači? – pitala je sudija.

– To znači, otprilike: visoki stručnjak na sve spreman! – odgovorio je dr Nebojša.

– Šta ste završili?

– Završili smo dve istrage u Vojvodini…

– Od škola šta ste završili… – pojasnila je sudija pitanje.

– Završili smo nekoliko toaleta u okviru akcije „Toalet u svaku školu“, plus doktorat…

– Dobro, Stefanoviću: sad nam recite – gde ste bili u noći između 24. i 25. aprila?

– A koje godine?

– Ove godine!

– Bio sam na televiziji. Dakle, imam alibi!

Onda se sudija okrenula ka optuženičkoj klupi.

– A vi gde ste bili u noći između 24. i 25. aprila?

– Mi nismo bili na televiziji! – rekli su oni iz NIN-a, šćućureni na optuženičkoj klupi.

– Dakle, nemate alibi?! – iznenadila se sudija.

– Nemamo! Zato što nas ne puštaju na televiziju…

– To nije opravdanje. Dakle, ove što nisu bili na televiziji uhapsite, a ovog što je bio na televiziji pustite! Ima alibi!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend