29. apr 2017.

Novinarska udruženja pozdravila preinačenje presude NIN-u

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić, na molbu agencije Beta da prokomentariše odluku suda da NIN nije kriv za tekst u vezi Nebojše Stefanovića i Savamale, je danas kratko rekao da misli da je to neprimeren pritisak na ministra policije, dok je predsednica Undruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović ocenila da je odluka apelacionog suda dobra vest za Srbiju.

Slaviša Lekić (foto: Media centar Beograd)

Slaviša Lekić (foto: Media centar Beograd)

– Mislim da je to neprimereni pritisak na ministra unutrašnjih poslova, šta li će se tek desiti kada mu sutra otvore doktorat – rekao je Lekić, a Smajlović je za portal komentarpreš.net prokomentarisala: „To je dobra vest za Srbiju. Posebno mi se dopada što je sud podsetio ministra da je pre tužbe mogao da iskoristi svoje pravo da odgovori NIN-u“.

Odluku suda pozdravio je i novinar lista „Danas“ Zoran Panović i dodao da će doprineti poboljšanju medijske situacije u Srbiji.

– Političari ne treba da se ljute na medije. U SNS treba da se presaberu, kad su mediji u pitanju. Vučić bi komotno vladao i da je situacija s medijima mnogo fleksibilnija. Događa se nepotreban medijski presing. Nije pozitivno što je Stefanović tužio kolege novinare – u tom smislu moram da citiram Vojislava Koštunicu koji je rekao: „Mediji su ili slobodni ili nisu, nema ništa između“ – naveo je Panović.

Apelacioni sud u Beogradu ranije danas je objavio da je preinačio prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni i lični ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk iz NIN-a rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći između 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali građane, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika građana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji „iz vrha“ naređeno da ne reaguje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend