28. apr 2017.

Ćulibrk: Stefanović ostaje fantom dok se slučaj ne razreši

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da je za njega očekivana odluka Apelacionog suda u Beogradu da NIN nije kriv za tekst "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale", jer se taj nedeljnik nije ogrešio o pravila profesije i da i dalje od nadležnih traži da se taj slučaj razreši.

Milan Ćulibrk (printskrin: N1)

Milan Ćulibrk (printskrin: N1)

„Za nas ministar policije Nebojša Stefanović i dalje ostaje fantom iz Savamale, sve dok se taj slučaj ne razreši“, rekao je Ćulibrk.

On napominje da se interna kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova nije bavila slučajem Savamala, što je uslov za okončanje predistražnog postupka, koji ni posle godinu dana nije završen.

„Još nije utvrđeno ni ko je rušio objekte u Savamali, ni ko je naredio da se taj slučaj ne istražuje“, rekao je Ćulibrk.

Dodao je da je što se tiče redakcije NIN-a, presuda Apelacionog suda u Beogradu očekivan, ali da se po svemu što se dešavalo u tom slučaju moglo očekivati da će predmet biti vraćen na prvostepeno odlučivanje.

„Mi bismo na bilo kom sudskom postupku u Srbiji ili Strazburu dokzali da se nismo ogrešili o pravila profesije. Nastavićemo da pišemo o tom slučaju dok se ne utvrde sve činjenice“, rekao je Ćulibrk.

U tekstu „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ navodi se: „Rušenje u Savamali uključivalo je više različitih struktura: državne i nedržavne i više nivoa vlasti po vertikali. Otuda je odgovornost gradskog vrha nesporna. Jedino što nije dovoljna. Jer takav posao nije bio moguć bez znanja i pomoći ministra policije“.

Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni i lični ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend