28. apr 2017.

Namera da se onemogući rad N1

Ministarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijkih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale.

N1-IdentityMinistarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijkih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale.

Prema starom-novom tumačenju Ministarstva, iza ove namere je navodno usklađivanje domaćih medijskih zakona i pravila sa evropskom regulativom i praksom.

Sličano zakonsko rešenje sa identičnim obrazloženjem pre tri godine, a uoči pokretanja rada N1, isto ministarstvo već je pokušalo da implementira. Predlog zakona nije dobio podršku u Briselu, što je uverljiv dokaz da ono nema uporište u evropskoj i svetskoj praksi.

U Velikoj Britaniji Sky UK Limited ima svoj kanal Sky News. U Rumuniji – RCS & RDS ima Digi 24 news kanal kao i druge kanale. Svoje kanale imaju i Holandski kablovski distributer Ziggo, Danski YouSee, Estonski STV AS. Američki Turner Broadcasting System takođe ima svoj kanal vesti CNN. Postoje brojni drugi primeri.

Cilj ministarstva pre tri godine bio je da se onemogući da N1 uopšte počne sa radom a cilj nove nagoveštene inicijative je da se N1 razdvajanjem od investitora dovede u nemoguće uslove opstanka i da se sa novim uslovima dodatno ograniče medijske slobode u Srbiji, koje su ionako već egzistencijalno ugrožene.Iz višegodišnjih izveštaja o napretku u evrointergracijama, jasno je i da Evropska Unija pitanje ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji vidi kao jedno od najkritičnijih.

N1 je jedini informativni kanal koji bi se našao na udaru takvog rešenja i obratiće se za savet nadležnim institucijama u Briselu.

N1 poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od te namere i da budućom medijskom strategijom kao i novim medijskim zakonima medijske slobode u Srbiji širi a ne da ih sužava.

2 komentara za: “Namera da se onemogući rad N1

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ako jedno od novih rešenja bude predlog da se kablovskim distributerima televizijkih kanala (tj. programa) i njihovim povezanim licima, zakonski omogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale (tj. programe), onda je neophodna izmena odredaba prva dva clana Zakona o elektronskim medijima, koje glase:

  „Ovim zakonom uređuju se, u skladu sa međunarodnim konvencijama i standardima, organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije, uslovi i način pružanja audio i audio-vizuelnih medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje audio i audio-vizuelnih medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za oblast elektronskih medija.“(clan 1)

  „Odredbe ovog zakona ne odnose se na uslove obavljanja delatnosti elektronskih komunikacija, uslove i način korišćenja radio-frekvencija za distribuciju i emitovanje medijskih sadržaja, kao i na uslove postavljanja, upotrebe i održavanja emisionih radio stanica (radio-difuznih, fiksnih i mobilnih).“ (clan 2)

  Audio i audio-vizuelne medijske usluge nisu isto sto elektronske komunikacione usluge, pa je zato i u EU i u nasoj zemlji razdvojena regulacija sadrzaja od regulacije prenosa.

  02. мај 2017. at 18:20
 2. Marko

  CNN pokušava da kupi javno mnenje u Srbiji.

  24. јан 2018. at 14:33

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend