09. jul 2020.

Demonstranti napali zgradu Radio-televizije Vojvodine, molotovljevim koktelima i bakljama na Gradsku kuću (VIDEO)

Oko 19.30 časova demonstranti u Novom Sadu došli su do zgrade Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu, bacali limenke, flaše i topovske udare, a jedna osoba je povređena kada je razbila staklo nogom na ulazu zgrade RTV-a. Napadnuta i Gradska kuća, kao i ekipa RTS-a, povređen snimatelj. Nema više sukoba na ulicama Novog Sada.

Policija je bila  u prizemlju RTV-a, u koju su ušli sa dvorišne strane zgrade. Povređena osoba je taksijem prebačena u bolnicu.

Na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Maksima Gorkog protestanti su bacili topovski udar na policiju koja je regulisala saobraćaj.

U Novom Sadu molotovljevi kokteli na Gradsku kuću

Demonstranti su ispred Gradske kuće u Novom Sadu bacali na zgradu kamenice. Demonstranti su prethodno bacili četiri baklje u Gradsku kuću i tri molotovljeva koktela na nju.

Jedan muškarac na biciklu je prošao pored Gradske kuće i kamenicom razbio prozor, posle čega su usledile ovacije demonstranata i uvredljivi povici na račun predsednika Srbije.

Policija je oko 21.30 krenula da potiskuje demonstrante, bačen je suzavac, ali je teško utvrditi ko je to uradio, a demonstranti su u opštem metežu utrčali u bašte kafića u Ulici Modene, odakle su uzeli stolice i počeli da bacaju na policiju.

U tom trenutku kordon policije, pod opremom za razbijanje demonstracija, krenuo je na njih i rasterao ih, te su se demonstranti povukli i zaustavili kod Katedrale.

Sve vreme uzvikuju „Vučiću, p…..“ i pevaju pesme o Kosovu.

Policija je pre toga naložila građanima da napuste bašte kafića u Ulici Modene, gde su demonstranti bili grupisani.

U jednom trenutku poletele su kamenice prema policiji, ali preko glava okupljenih građana.

Demonstranti su podeljeni u dve grupe, one koji konstantno bacaju kamenice prema policiji i na one koji stoje mirno sa strane i ne učestvuju u neredima.

U jednom trenutku se čulo da građani, koji mirno stoje, viču na drugu grupu da ne bacaju kamenice na građane okupljene.

Nema više sukoba na ulicama Novog Sada

Na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu jedan deo demonstranata i dalje je tu i nalazi se ispred kordona policije, koja je uspela da odbije ljude od samog ulaza u Gradsku kuću. Trenutno nema nikakvih sukoba.

Ljudi polako počinju da se razilaze, neki sede na trgu, a neki se udaljavaju. Kordoni policije takođe odlaze. Nekoliko policajaca se nalazi ispred gradske kuće.

Na svim centralnim gradskim raskrsnicama se trenutno nalazi policija i trenutno nema nikakvih sukoba na ulicama Novog Sada.

Na protestu su bili  i predstavnici leve i desne orijentacije, između kojih je na početku protesta, dok su se okupljali na Tegu slobode, došlo do rasprave.

Razlog je bio redosled govornika, odnosno ko će se prvi obratiti okupljenim građanima.

Desno orijentisani su nosili transparent sa zastavom Kosova, a levo orijentisani transparent sa porukom “ ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom“.

Radio-televizija Srbije javila je da su demonstranti izbačeni iz prostorija Srpske napredne stranke, čija su stakla demonstranti ranije gađali i razbili staklo.

Napad na ekipu RTS-a u Novom Sadu, povređen snimatelj

Ekipa Radio-televizije Srbije napadnuta je dok je izveštavala o protestima u Novom Sadu.

Ekipi RTS-a koja prati proteste u Novom Sadu je polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću je povređena ruka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend