31. jul 2023.

Direktorka UM pisala Žiofreu povodom sprečavanja novinara N1 i Nove da rade

Izvršna direktorka United Medie Aleksandra Subotić uputila je pismo šefu delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu u kom ga je obavestila da je na događaju kojem je i on sam prisustvovao, novinarima N1 i Nove fizički bilo onemogućeno da postave pitanje. Konstatujući da se radi o opasnom incidentu i eksplicitnom kršenju Ustavom zagarantovanih prava, pozvala je ambasadora da osudi ovakvo kršenje medijskih sloboda.

Podsetimo, do sada se ovim povodom delegacija EU nije oglašavala, iako se incident desio prošle nedelje, nakon predstavljanja programa “Digitalna Evropa”, kome je i sam Žiofe prisustvovao.

Nakon zvaničnog dela konferencije, na kojoj su bili prisutni premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbiji kao i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, novinari N1 i Nove su želeli da postave pitanje predstavnicima Vlade Srbije, ali su fizički onemogućeni da to učine.

„Ovo je opasan incident koji ilustruje nedostatak poštovanja vlasti prema novinarima, medijskim slobodama, demokratskim principima na kojima počiva svako civilizovano društvo ali i samom Ustavu Srbije. Ističemo da je u pitanju eksplicitno kršenje Ustavom zagarantovanih prava – prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Ovakvo ophođenje prema medijima je nedopustivo i ne sme proći nekažnjeno, zato zahtevamo od Vlade Srbije da javnosti objasni ko je dao nalog protokolu da spreči novinare da rade svoj posao a očekujemo i i jasnu reakciju predstavnika Delegacije EU. Vas, kao ambasadora Evrope unije u Srbiji, ljubazno pozivam da osudite ovakvo kršenje medijskih sloboda“, navela je Aleksandra Subotić u pismu.

Ona je pozvala sve predstavnike međunarodnih novinarskih udruženja, ali i predstavnike Evropske komisje i Evropskog parlamenta da reaguju i jasno ukažu na štetnost ovakvog ponašanja.

„Ovo vidimo kao ozbiljnu eskalaciju u odnosu na sve prethodne oblike pritisaka sa kojima su novinari u Srbiji svakodnevno suočeni. Dok su ih vlasti do sada ignorisale, etiketirale ili verbalno napadale, ovo je prvi put da su fizički onemogućeni da obavljaju svoj posao“, konstatuje Aleksandra Subotić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend