31. jul 2023.

Demostat: „Zvanična dezinformacija“ ambasadora Rusije u Srbiji

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko izneo je u svom autorskom tekstu za Politiku dezinformacije u vezi sa Sporazumom o žitu, nastavljajući širenje ruskog narativa, kojim se odgovornost za globalnu krizu u snadbevanju hranom prebacuje na Evropsku uniju i Zapad.

Foto: N1

Bocan Harčenko je naveo da se više od 70 odsto ukrajinskih žitarica izvozi u najbogatije zemlje, uključujući i države članice EU, dok najnerazvijenije nisu dobile ni tri odsto. Međutim, podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je manje od polovine izvezene količine žitarica stiglo u Evropu, dok je najviše otišlo u zemlje Azije i Afrike, piše Demostat.

Prema pisanju Demostata, ruski zvaničnik plasirao je dezinformacije u provladinom mediju, a da na to nismo čuli bilo kakvu reakciju. To zabrinjava, posebno zbog javnosti koja je sve više anestezirana. Zato je danas u Srbiji potreban stalni nadzor i evaluacija izgovorene reči, vesti i medija, od strane profesionalnih organizacija, navodi Demostat.

Istanbulski sporazum, takozvani Sporazum o žitu, je obesmišljen, napisao je u autorskom tekstu za Politiku ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, navodeći da se pod okriljem sporazuma između Rusije i Ukrajine, a pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, ne obezbeđuje prehrambena sigurnost, već se pune novčanici i vrše teroristički napadi.

Bocan Harčenko, kako se navodi, tvrdi da Zelenski i „kolektivni Zapad” krše dogovor i opstruišu humanitarne akcije, dodajući da je samo manji deo mineralnih đubriva koje je Rusija namenila za najsiromašnije zemlje isporučen krajnjim korisnicima, dok je ostatak zaglavljen u evropskim lukama.

Ruski ambasador takođe navodi da Zapad i njegove „marionete” iz Ukrajine ugrožavaju globalnu bezbednost hrane, jer se 70 odsto ukrajinskih žitarica izvozi u najbogatije zemlje, dok najsiromašnije zemlje nisu dobile ni tri odsto.

Autorski tekst objavljen je na naslovnoj strani Politike 27. jula, u danu kada je u Sankt Peterburgu počeo dvodnevni Samit Rusija-Afrika, na kojem su afričke zemlje izrazile zabrinutost zbog okončanja sporazuma iz 2022. o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, koji je Rusija raskinula 17. jula.

Bocan Harčenkov članak se u velikoj meri oslanja na tekst koji je uoči Samita objavio predsednik Rusije Vladimir Putin, u kojem on navodi da je sporazum besramno korišćen isključivo za bogaćenje velikih američkih i evropskih preduzeća koja su izvozila i preprodavala žito iz Ukrajine.

Putin kaže da je za skoro godinu dana iz Ukrajine izvezeno ukupno 32,8 miliona tona zaliha u okviru „dogovora“, pri čemu je više od 70 odsto izvoza završilo u zemljama sa visokim i srednjim prihodima, uključujući i zemlje Evropske unije, dok su zemlje kao što su Etiopija, Sudan i Somalija, kao i Jemen i Avganistan, dobile manje od tri odsto zaliha.

Rusija nastavlja da širi već poznat narativ, okrivljujući Evropsku uniju za globalnu krizu u snadbevanju hranom, nastalu kada je zbog rata prekinut izvoz iz Ukrajine, inače najvećeg proizvođača žitarica i uljarica, što je globalne cene hrane gurnulo do rekordno visokih nivoa.

Takve poruke ne dolaze samo sa vrha, iz Kremlja, već ih šire i drugi vladini zvaničnici, poput ambasadora Bocan Harčenka.

Što je i očekivano.

Međutim, problem je što ruski zvaničnik plasira dezinformaciju u provladinim medijima u Srbiji, a na to ne dobijemo bilo čiju ili bilo kakvu reakciju.

To zabrinjava, posebno zbog javnosti koja je sve više anestezirana.

Zato je danas u Srbiji potreban stalni nadzor i evaluacija izgovorene reči, vesti i medija, od strane profesionalnih organizacija, piše Demostat.

Podaci Ujedinjenih nacija govore drugačije

Međutim, podaci Ujedinjenih nacija drugačiji su od onih koje iznose ruski visoki zvaničnici.

Prema bazi podataka Ujedinjenih nacija za Crnomorsku inicijativu za žito, do 4. jula 2023. iz Ukrajine je preko koridora koji su obezbedile UN na Crnom moru izvezeno ukupno 32,8 miliona tona žitarica.

Od toga je 12.512.900 tona ili 38,26 odsto bilo namenjeno evropskim zemljama – što znači da je manje od polovine izvezene količine stiglo u Evropu.

Prema podacima UN, najviše je otišlo u zemlje Azije i Afrike.

Na prvom mestu među zemljama primaocima je Kina, daleko najveći primalac, sa 7,9 miliona metričkih tona žitarica, uglavnom kukuruza.

Na drugom mestu je Španija sa 6 miliona metričkih tona.

Tunis, Libija, Kenija, Etiopija, Jemen, Alžir, Liban, Sudan, Somalija, Džibuti, Avagnistan, Oman, su među zemljama koje su dobile žito.

Inicijativa je omogućila Svetskom programu za hranu da transportuje više od 725.000 tona pšenice za pomoć ljudima kojima je potrebna u Avganistanu, Etiopiji, Keniji, Somaliji, Sudanu i Jemenu.

U 2022. i 2021. godini, Ukrajina je obezbedila više od polovine pšenice Svetskog programa za hranu.

Siromašne zemlje će zavisiti od milosti Moskve da isporuči hranu

Prema pisanju Demostata, ovo nije prvi put da se ruska propagandna mašinerija pokrenula zbog Sporazuma o žitu.

Rusija je i ranije plasirala vesti da se ukrajinsko žito, koje je potrebno najsiromašnijim zemljama kako njihovi narodi ne bi gladovali, šalje u bogate zapadne zemlje, prenosi Demostat.

Na taj način, Rusija odbija da prihvati odgovornost za krizu u snadbevanju hranom u svetu i prebacuje je na Ukrajinu i Zapad.

Jedan od ruskih scenarija je i sledeći – žito uglavnom ide u Španiju, gde se koristi kao hrana za svinje. Kijevski režim samo želi više novca, Španija je platila više, pa je Ukrajina slala žito njima, a ne siromašnim afričkim zemljama.

Činjenica je, međutim, da Rusija pokušava da uguši ukrajinsku ekonomiju, uključujući i izvoz hrane preko Crnog mora, napadima i blokadom luka, poljoprivredne infrastrukture, poljoprivrednog zemljišta i mašina.

Rusija je uništila značajne zalihe hrane, kao i prerađivačke i transportne kapacitete u Ukrajini.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Demostata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend