01. feb 2018.

Dojčinović o tužbi Popovića: Hoće da nam naškodi što više

"Mislim da je neprimereno ovo što ministar Nenad Popović radi. Ja sam uvek za to da ako nešto nije tačno treba da se tuži, ali ovde imamo priču koja je bazirana na dokumentaciji. Ajde da nas je tužio jednom, ali četiri tužbe, mislim da pokušava da nam naškodi što više može", smatra urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Ministar bez portfelja Nenad Popović podneo je četvrtu tužbu protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) zbog priče nastale u okviru projekta „Rajski papiri“ i, kao i prethodnim tužbama, traži da mu se isplati milion dinara.

„Zanimljivo je jer se sve tužbe odnose na isto otkriće, zbog priče u okviru projekta rajski papiri. 100 svetskih medija je učestvovalo, iz jedne advokatske kancelarije je procurio jedan veliki set dokumenata, mi smo analizirali dokumente iz Srbije i tu je jedno od najkrupnijih imena bio Popović, dokumentcija je autentična, advokatska kancelarija iz koje su iscurili papiri nije to dovela u pitanje. Mi znamo da je sve što je objavljeno tačno, a nisam siguran da će tužbe stati“, kaže Dojčinović.

On kaže da će KRIK pokušati da spoji sve postupke, jer im, kako kaže, mnogo vremena oduzima da se bave posebno svakom tužbom Nenada Popovića.

„Samo odgovor na prvu tužbu je 400 evra, moramo da plaćemo prevod dokumentacije, za našu organizaciju je to finansijski problematično. Mi radimo projektno finansiranje i svi ovi postupci će nas koštati polovinu nekog projekta, mnogo vremena nam oduzima, poslednje dve nedelje su mi otišle samo na pripremu. Ne znam koji je ministrov plan, mislim da će da nastavi da nas tuži, a mogao je samo jednu tužbu“.

Dojčinović navodi da su mesec dana pre obajvljivanja priče kontaktirali sa šefom Popovićevog kabineta, kao i da su sedam dana pred objavljivanje ministru poslali precizna pitanja.

„Nije nam ni dematij poslao… On tvrdi da je netačno, zbunjujuće je, pokušavao je neke opšte stvari da dovede u pitanje, zbunjujuć je slučaj i on negira sve što je objavljeno. Međutim, ne odustajemo od intervjua, istražujemo i druge priče u vezi sa njim“.

Da bi diskreditovao KRIK mora da sačeka kraj postupka, kaže Dojčinović.

„Više vidi kao način da nam oduzme dosta vremena i da nas finansijski pritisne. On za svaku tužbu traži milion dinara, mislim da mu je plan da nas finansijski pritisne“, zaključuje Dojčinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend