19. dec 2018.

Dojčinović: Tražićemo da se suđenja s ministrom Popovićem ne prekidaju

Urednik redakcije KRIK Stevan Dojčinović izjavio je da će ta redakcija tražiti da se suđenja sa ministrom za inovacije Nenadom Popovićem po njegovim tužbama nastave jer im je u interesu da se utvrdi istina.

Foto: Medija centar Beograd

„Odlučili smo da odgovorimo na jučerašnji zahtev ministra Popovića koji je od Višeg suda tražio da se suđenja po njegovim tužbama KRIK-u zamrznu. Tražićemo da se procesi nastave. U našem je interesu da se na sudu utvrdi istina. Verujem da na ovaj način Popović pokušava da izbegne da dođe u sud i da iskaz, gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama“, naveo je Dojčinović u pisanoj izjavi.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je zatražio da svi postupci koje je protiv redakcije KRIK-a pokrenuo pred Višim sudom u Beogradu, budu prekinuti dok obavlja ministarsku funkciju.

Popović je u pisanoj izjavi naveo da „u trenutku kada su odnosi između izvršne vlasti i medija opterećeni brojnim sukobima“, ne želi da učestvuje u procesima koji bi mogli da budu protumačeni kao stvaranje pritiska na medije od strane vlasti.

KRIK je naveo da je Popović četiri puta tužio taj portal zbog pisanja o njegovim ofšor poslovima, ali da se nijednom nije pojavio na sudu, pravdajući izostanke uglavnom putovanjima u Rusiju. Nakon što su sudije u dva postupka najavile odbacivanje tužbi ako ponovo ne dodje, Popović je zatražio da se sva četiri suđenja pauziraju dok je ministar.

Dojčinović je naveo da Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da se takvi postupci rešavaju u hitnom roku i da će insistirati da se ročišta zakazuju češće, kako bi se postupak brzo okončao.

„To što je ministar po zakonu ne može da bude razlog da se postupak zaustavi. Do prekida postupka može doći samo u ekstremnim situacijama, na primer, u slučaju rata. Čudno je i to što je Popović tek sada shvatio da su njegove tužbe pritisak na medije. I kada nas je početkom godine tužio, takođe je bio ministar“, kazao je Dojčinović.

On je naveo da smatra da je to samo Popovićev pokušaj da izbegne pojavljivanje na sudu i davanje iskaza, jer bi onda morao da objasni neke detalja u vezi sa svojim firmama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend