01. feb 2018.

Gošće N1: Probudimo REM, izgleda da se nalazi u dubokom snu

Vukosava Crnjanski iz organizacije CRTA i Maja Vasić Nikolić iz NUNS gostujući u Danu uživo govorile su o akciji „Podnesi prijavu, probudi REM“, koju su zajednički pokrenuli NUNS i CRTA, kako bi građani prijavili medije koji neobjektivno izveštavaju protiv javnog interesa.

„Povod za ovu akciju je bilo izveštavanje TV Pink, ne samo o novinarki Tamari Skrozzi, već i o organizaciji CRTA. Ono je usledilo nakon događaja gde je CRTA predstavila rezultate monitoringa povezane sa kampanjom. U prilogu se i Tamara i CRTA prikazuju kao neprijatelji ove države. CRTA ima na svom sajtu opciju da se pošalje prijava REM-u. Probudimo REM, imam osećaj da se to regulatorno telo nalazi u dubokom snu, vreme je da ga prodrmamo“, kaže Maja Vasić Nikolić iz NUNS.

Crnjanski: Osećamo se ozbiljno ugroženo

U posmatračkoj misiji smo, osećamo se ozbiljno ugroženo“, kaže Crnjanski.

Dodaje da je način na koji se izveštava o radu organizacije CRTA „izvučen iz konteksta sa gomilom neistina“. Crnjanski se pita šta je zadatak i cilj takvog predstavljanja organizacije CRTA u javnosti.

„Povod je media monitoring. U prethodna dva ciklusa smo naučili lekciju i hteli smo da informišemo građane kako su kandidati predstavljeni u medijima i u kojoj meri su građani objektivno informisani kroz medije. Kao hrabra novinarka, Tamara Skrozza je primila glavni udarac na posmatračku misiju, ali se nadamo da će to prestati“, kaže Crnjanski i dodaje da su pozvali građane da prijavljuju ono što primećuju u medijima.

Dodaje da je u prethodnim ciklusima REM sebe izuzeo iz ovlašćenja.

„REM je zadužen za to da kandidati imaju jednako pravo da se predstave, ali je rekao da neće nadgledati emitere, već da će postupati samo po prijavama građana, pa smo mi pozvali građane da reaguju“, kaže ona i dodaje da se nada da će ovo biti pomoć REM-u.

Crnjanski kaže da se mogu prijaviti stvari poput neobjektivnog i neistinitog izveštavanja, govora mržnje, prikrivenog emitovanja izbornog programa, nejednake zastupljenosti kandidata, odnosno svako pravo koje građani prepoznaju da im je ugroženo.

Vasić Nikolić: Novinar mora da ima slobodu da radi svoj posao

Maja Vasić Nikolić iz NUNS kaže da je razgovarala sa Tamarom Skrozzom, jer ju je interesovalo kakve posledice ona ima lično.

„Novinar mora da ima slobodu da radi svoj posao. Ako razmislite, u kakvoj sve poziciji jedan novinar može da se nađe radeći svoj posao, briga može da vrši veliki uticaj na njih“, kaže Vasić Nikolić.

Dodaje da Skrozza nije ni prva, ni poslednja koja se našla u ovakvoj situaciji, kao i da baš u ovakvim situacijama REM treba da reaguje.

„Više od 200 prijava je stiglo u REM, a sudbinu ćemo saznati na sledećoj sednici“, kaže ona.

Istče da su tri organizacije radile monitoring, a da ne zna da li je REM „komentarisao nalaze da pluralizam medija ne postoji“.

„Stav NUNS-a je da je ovo visokopolitizovano regulatorno telo. Dok ne bude neutralisan taj politički uticaj, ne znamo šta možemo da očekujemo osim da neće reagovati, ali ako smo se probudili mi, neka se probude i oni. Mi smo spremni na dijalog, ali od REM-a do sada nismo videli neki pozitivan iskroak u tom smislu“, kaže Maja Vasić Nikolić.

1 komentar za: “Gošće N1: Probudimo REM, izgleda da se nalazi u dubokom snu

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Prema clanu 7. stav 4. Zakona o elektronskim komunikacijama, nadzor nad zakonitošću i svrsihodnošću rada Agencije (RATEL) u vršenju poverenih poslova vrši Ministarstvo, a po clanu 5.stav 8. Zakona o elektronskim medijima, za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti Regulator (REM) je odgovoran Narodnoj skupštini.

    Zasto je za „budjenje“ RATEL-a odgovorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a REM-a – Narodna skupstina?!

    01. феб 2018. at 13:12

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend