21. sep 2017.

Dojčinović: Vulin govori uličarskim rečnikom

Glavni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović podneće tužbu protiv odgovornih osoba u Pokretu socijalista, zbog klevete i niza uvreda na njegov račun iznetim u saopštenjima ove stranke.

Foto: Medija centar Beograd

Nakon teksta KRIK-a u kojem se navodi da lider PS i ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je platio stan, stranka je izdala dva saopštenja u kojima Dojčinovića nazivaju narkomanom i mrziteljem Srbije.

„Dojčinoviću, ovo je drugi dan od kako nisi uspeo da uradiš test na droge, ali, ipak, mi te ponovo pozivamo da nas demantuješ, da nam pokažeš sve račune i da se pre toga podvrgneš testu na narkotike. Znamo da to narkomani obično neće, ali spoznaja i prihvatanje činjenice da si narkoman je dobra stvar za tebe, ali i za sve one koji moraju da čitaju i plaćaju tvoje narkomanske fantazije i halucinacije. Iskreno ti želimo da se izlečiš, mada znamo da je to u tvom slučaju nemoguće“, poručio je Pokret socijalista u jučerašnjem saopštenju.

Stevan Dojčinović kaže za Danas da je nakon prvog saopštenja bio zbunjen i da nije mogao da poveruje šta čita.

– Napisano je jezikom koji je ispod nivoa čak i Informera, što je neverovatno za ministra odbrane i njegovu partiju da se tako obraćaju javnosti. Na ovakva saopštenja se ne može odgovoriti jer je u pitanju samo ogoljeno vređanje jednim uličarskim rečnikom. Da bih odgovorio, morao bih da se spustim na taj nivo, što nisam uradio ni u slučaju Informera, pa neću ni sada, ističe Dojčinović. On dodaje da je bitno videti da li će se premijerka Ana Brnabić ograditi od vulgarnog napada njenog ministra na novinare, ili se Vulinova saopštenja mogu smatrati stavom vlade.

– Posledica ovakvih saopštenja u kojima se vređaju novinari i proglašavaju za špijune jeste to što se pravi negativna atmosfera u društvu koja uvek dovodi do sve većih pretnji i napada na novinare – poručuje Dojčinović. On dodaje da Vulinova saopštenja prestavljaju običnu zamenu teza, jer ni u jednom nije odgovorio na pitanje o poreklu novca.

– Krenuo je u brutalan i vulgaran napad na mene upravo zato što nije mogao da demantuje našu priču, zaključuje Dojčinović.

Prvobitno saopštenje Pokreta socijalista usledilo je nakon što je KRIK objavio da je Agencija za borbu protiv korupcije tokom provere imovine Aleksandra Vulina utvrdila da ministar ne može da dokaže odakle mu 205.000 evra za koje je kupio stan. Vulin je Agenciji rekao da je novac stekao prodajom nekretnine, ali je kasnije promenio iskaz rekavši da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Pošto svoje tvrdnje nije mogao da dokaže, Agencija za borbu protiv korupcije prosledila je svoj izveštaj Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je ministar počinio neko krivično delo. Nakon dve godine, tužilaštvo je odbacilo prijavu navodeći da nije utvrdilo da je Vulin počinio delo iz njihove nadležnosti.

„Čime se Dojčinović zaista bavi, osim što ponekad ima čudne sklonosti da visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se? Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike. Ako hoće da nas demantuje, tražimo da izađe sa svim računima, a posebno da se podvrgne testu na droge. Odmah vam kažemo neće smeti. Narkomani obično neće. Ali, tako drogirani, rado svoje fantazije stave u tekstove“, poručili su iz Pokreta socijalista, dodajući da je „svaki neprijatelj Srbije njegov prijatelj i baš svakog ko Srbiju voli i ko se za nju bori, Dojčinović neizmerno mrzi“.

Niko od članova Vlade nije se oglasio povodom niza uvreda koje je ministar odbrane izneo na račun Stevana Dojčinovića.

Udruženja: Nova faza zastrašivanja novinara

Novinarska i medijska udruženja upozorila su građane i međunarodne institucije da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas. „U samo dva dana desilo se nekoliko više nego zabrinjavajućih događaja: portal Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi su zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina; pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske, a njen vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu; novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i praktično poziva na obračun sa njima“, navodi se u saopštenju NUNS-a i dodaje da ovi događaji imaju nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac, a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, kao i nepostojanje adekvatne reakcije građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend