20. sep 2017.

Vulin: Agenciji sam rekao istinu, KRIK vodi hajku

Tokom današnjeg gostovanja na „Pinku“ Aleksandar Vulin nije objasnio na koji način je došao do više od 200.000 evra kojima je kupio stan na Zvezdari. Ponovio je da je novac dobio od suprugine tetke iz Kanade – iako je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da ne postoje dokazi da se to stvarno tako desilo. Vulin je optužio KRIK da protiv njega vodi medijsku hajku.

Vulin je juče u Banjaluci izbegao da odgovori na pitanja novinara televizije „Al Jazeere“ i obećao da će se danas obratiti srpskoj javnosti objasniti sve u vezi sa sumnjivom kupovinom stana na Zvezdari.

On se, međutim, jutros pojavio samo na prorežimskoj televiziji „Pink“ i nije pružio odgovore.

Uglavnom je pričao o tome šta je sve mogao da uradi da prikrije da je vlasnik stana i tako zavara državne organe.

„Umesto da stan prijavim na nekog drugog, da sve slažem od početka do kraja i da budem miran i siguran, ja sve prijavim na svoje ime, po pravim cenama i u datum kada se nešto dogodilo i naravno da zbog toga treba da stradam i odgovaram“, rekao je Vulin.

„Moj dvostruki venčani kum je Željko Mitrović (vlasnik televizije „Pink“) – je l’ mislite da nisam mogao njemu da tražim da mi on pomogne oko stana? Je l’ nisam mogao Agenciji da kažem dao mi Željko Mitrović, je l’ bi to bilo sporno negde?“

Vulin je ispričao da je stan kupio kada je bio narodni poslanik i zapitao se da li je on jedini čovek u Srbiji kome rodbina ne sme da pomogne. Dodao je da je ugovor o kupovini stana mogao da antidatira jer je poslanik postao u maju, a stan kupio u julu 2012. godine, ali da to nije uradio.

„Izvinite, što sam ja prijavio stan na svoje ime, što ga nisam prijavio na mamino ime, na bratovo ime, znate kako već ide?“

KUPITE MOJU KUĆU

Ministar se tokom gostovanja osvrnuo i na KRIK-ov projekat Baza imovine političara i rekao da je KRIK povećao vrednost kuće koju poseduju njegovi roditelji na Fruškoj gori.

„KRIK ima političku agendu, šest godina slušam o tome kako moji roditelji koji žive u montažnoj kući u selu na Fruškoj gori bez kanalizacije žive u vili sa bazenom, videli nas kad smo kopali septičku jamu. I KRIK objavi da ta kuća vredi 50.000 evra. Evo ja ih pozivam da otkupe tu kuću od mojih roditelja, da im kupimo stan u Novom Sadu.“

Podsetimo, procene vrednosti u bazi imovine političara radila je sertifikovana agencija za trgovinu nekretninama. Novinari KRIK-a kontaktirali su ministra Vulina pre objavljivanja njegovog profila, ali on nije pristao na intervju.

Pogledajte Vulinov profil.

On je više puta ponovio da je „najstrože tužilaštvo koje postoji u našoj zemlji“ –Tužilaštvo za organizovani kriminal zaključilo da je nevin. Rekao je da se suzdržavao od komentarisanja postupka koji je vođen, kako ne bi bilo reči o pokušajima vršenja pritiska na tužilaštvo, policiju i javnost.

„Ja sam ćutao, a mene su pljuvali od momenta kad je ova priča došla do medija. I to ne da je došla do medija slučajno, ne da su oni nešto otkrili, tražili, legalno im se predalo, svaki dokument, svako svedočanstvo po zakonu o dostupnosti informacija. Svako slovo su dobili. Pričaju o istraživačkom novinarstvu. Koje istraživačko novinarstvo, pozoveš telefonom, pošaljete papir, mi vam dostavimo.“

Vulin je optužio KRIK da protiv njega vodi hajku. Rekao je da mu ne smeta što je meta napada, ali ima problem sa tim što se ne veruje tužilaštvu, od koga se „pravi krpa“.

„Dakle, KRIK ili BIRN nešto objave, puste to. Onda postoji niz drugih medija koji preuzmu to, jedna televizija, nekoliko dnevnih novina. To se naravno dalje pušta preko interneta i jedan za drugim to ponavljaju do besomučnosti. Imate tačno predviđen broj takozvanih tviteraša koji se oglašavaju odmah o tome, koji imaju pripremljene reakcije i tako ta mašina funkcioniše.“

„Ovo nije napad na Vučića, ovo je napad na mene. Ja se ne zaklanjam iza predsednika Vučića. On nema nikakve veze sa ovim, ostavite ga na miru, ovo je moja borba, ovo je moja porodica, ovo je mojih 53 kvadrata u Beogradu, mojih, na moje ime, ja sam ih kupio i ja sam ih prijavio. I prošlo je šest godina, dobar deo toga smo supruga i ja već otplatili.“

Vulinov stan, inače, ima 107 kvadrata, a vlasništvo deli sa suprugom Natašom.

Govorio je i o načinu na koji se KRIK finansira i optužio da nije neutralan medij. Rekao je da nije politički pametno što kritikuje rad KRIK-a jer će biti pozvane međunarodne organizacije da reaguju i zaštite novinare od „zlog velikog vuka koji radi ovo ili ono, a ovaj veliki zli vuk samo govori istinu“.

„Nije nikakava tajna da kažem da je taj isti KRIK finansiran, zvanično, to nisu nikakve moje ideje, od, recimo, Soroša, Rokfeler fondacije, čak i od čuvene NED fondacije koja je u Rusiji zabranjena zbog destruktivnog delovanaja. Možda to nešto znači, a možda ne znači ništa, ja sam samo izneo činjenice i ništa više.“

Neodgovorena pitanja

Ministar Vulin tokom gostovanja na „Pinku“ nije objasnio kako je došao do 200.000 evra za kupovinu stana.

On se pred Agencijom za borbu protiv korupcije pravdao da mu je novac pozajmila suprugina tetka iz Kanade. Agencija je svojom istragom utvrdila da ovo objašnjenje nije tačno, kako je otkrio KRIK. Ne postoji trag da je tetka uplatila novac na račun Vulina ili njegove supruge, niti je prijavljeno da je novac u gotovini unet u zemlju.

Agencija je nakon provere Vulinove imovine, u decembru 2015. godine, sačinila izveštaj koji je uputila Tužilaštvu za organizovani kriminal, pod sumnjom da je Vulin počinio neko krivično. Dve godine kasnije, tužilaštvo je obustavilo postupak, navodeći da nije utvrdilo da je Vulin izvršio krivično delo iz njihove nadležnosti.

Nakon što je KRIK u ponedeljak objavio detalje izveštaja Agencije, Vulinov Pokret socijalista izdao je preko deset saopštenja u kojima je optužio urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je „narkoman“, „osoba koja uživa u sopstvenoj boli“, da mrzi Srbiju i pozvao ga da uradi test na drogu.

Ove napade osudila su medijska i novinarska udruženja i deo javnosti u Srbiji.

Reagovao je i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir, koji je rekao da je etiketiranje urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića kao stranog agenta pretnja po njegovu bezbednost. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend