09. mar 2023.

Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacije novinara: Solidarišemo se sa porodicom Slavka Ćuruvije i svim novinarima u Srbiji

Ako ne bude pravedne presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, to bi mogao biti podstrek za druga ubistva kako bi sprečili novinare da obavljaju svoj posao. Nadamo se da će ovo suđenje biti primer za Srbiju i za ostatak sveta, kaže za Cenzolovku Dominik Pradali, predsednica IFJ

Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacije novinara (foto: IFJ)

– Šokantno da treba toliko vremena da se sazna istina o ubicama i nalogodavcima ubistva Slavka Ćuruvije. Potpuno se solidarišemo sa vašim udruženjima i svim novinarima u Srbiji. Potpuno se solidarišemo sa njegovom porodicom i molimo vas da im to prenesete, poručuje za Cenzolovku Dominik Pradali, predsednica Međunarodne federacije novinara (IFJ), osvrćući se na činjenicu da se 24 godine čeka pravda u slučaju ubistva novinara i izdavača, o kojoj se ovih dana odlučuje pred sudskim većem Apelacionog suda. 

– Očekujemo i nadamo se punoj istini i da će ubice biti osuđene, ko god da su. Ukoliko to ne bude slučaj, porodica bi mogla da zatraži od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da se pozabavi slučajem, kaže Dominik Pradali.

– Ako pravda nije zadovoljena, to bi značilo nekažnjivost, to bi bio kraj slobode govora i demokratije, podvlači predsednica Međunarodne federacije novinara, odgovarajući na pitanje kakve bi posledice po naše društvo moglo da ima nerešavanje ovog slučaja. 

Pradali dodaje: 

– To bi mogao biti podstrek za druga ubistva, onima koji hoće da spreče novinare da obavljaju svoj posao. Nadamo se da će ovo suđenje biti primer za Srbiju i za ostatak sveta. Trebalo bi da stavi tačku na nekažnjivost. Istovremeno, u toliko zemalja nije moguće pronaći ubice novinara, pa se čak ni istrage ne mogu sprovesti na zadovoljavajući način. Zbog toga je Međunarodna federacija novinara zatražila od advokata, čija je specijalnost međunarodno pravo, da napišu Konvenciju protiv nekažnjivosti za ubice novinara i nalogodavce. 

Međunarodnu konvenciju o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca trebalo bi da usvoji Generalna skupština Ujedinjenih nacija. 

– Ovaj dokument predviđa i stalnu međunarodnu instituciju koja bi mogla da vodi istrage o ubistvima novinara, pretnjama ili maltretiranjima. U Beču je u novembru prošle godine predstavljen izveštaj o 10 godina Plana Ujedinjenih nacija za bezbednost novinara. Brojke su dramatične: ubijeno više od 1.000 novinara! Svi su se složili i političari, IFJ, sindikati, nevladine organizacije i dr. da se bezbednost novinara poboljša stvaranjem stalnih institucija i preduzimanjem konkretnih akcija. Konvencija IFJ upravo na to odgovara. Sada je potrebno da države javno kažu da će podržati tekst kako bi mogao da ode u UN sa dobrim šansama da bude usvojen, kaže predsednica Međunarodne federacije novinara Dominik Pradali. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend