11. mar 2020.

Dva otkaza za šest meseci: Pančevac ponovo otpustio Mihajla Gligorića

Novinaru nedeljnika Pančevac Mihajlu Gligoriću uručen otkaz pola godine nakon što ga je vlasnik lista u septembru 2019. najpre otpustio, pa ga u oktobru vratio na posao

Foto: Ivana Predić

Gligorić je u avgustu prošle godine, posle 30 godina provedenih u nedeljniku Pančevac, dobio otkaz zbog, kako je tvrdio, odbijanja da ode na psihijatrijski pregled. Vraćen je na posao tri dana nakon teksta koji je o tome objavila Cenzolovka. 

U obaveštenju o otkazu, od 23. avgusta 2019. godine (koji je stupio na snagu početkom septembra), poslodavac se pozvao na Pravilnik o radu D.O.O. „Pančevac“, objašnjavajući da je 6. avgusta Gligorić odbio da se podvrgne lekarskom pregledu na koji ga je uputio poslodavac i na taj način učinio tešku povredu radne dužnosti.

U novom rešenju o otkazu, donetom 2. marta ove godine, razlog je drugačiji. Osnov za otkaz ugovora o radu je dopis glavnog urednika Pančevca Aleksandra Živkovića, u kojem se tvrdi da Gligorić ne predaje tekstove o temama koje su dogovorene na redakcijskim sastancima, da oni nisu dovoljno dugački, da novinarski izveštaji kvalitetom ne ispunjavaju uslove za objavljivanje, te da sadrže netačne podatke. 

„Zalaganje, pokazane sposobnosti i učinak su ispod rezultata ostalih članova redakcije, posle povratka na posao… te on predstavlja smetnju radu redakcije“, navodi se u dopisu.

U rešenju se zaključuje da je Gligorić „nesavesno i nemarno izvršavao radne obaveze na svom radnom mestu novinar-urednik rubrike, čime je svojom krivicom učinio povredu radne obaveze“.

Gligorić odbacuje ove navode kao neistinite i objašnjava da je dobijao da piše tekstove koje je nemoguće napisati, te da je statistika koja pokazuje da on ima daleko manji učinak od ostalih novinara iznuđena. Dodaje da nije postojao prostor za inicijativu oko predlaganja tema, jer radne zadatke, kako kaže, određuje urednik.

Kada se vratio u redakciju nakon otkaza, svedoči Gligorić, nije bilo nikakvog maltretiranja i mobinga, ali kaže da je mogao da pretpostavi da se nešto sprema.

„Prva opomena bila je što mi nisu vratili rubrike koje sam radio do tada, već sam pisao samo jedan tekst nedeljno o starom Pančevu. Zatim, nisu mi isplatili zaradu mesec dana nakon što sam se vratio, ni dugovanja koja su imali prema meni do tad, a za Novu godinu nisam dobio novčanu naknadu kao ostatak redakcije“, priča Gligorić.

U rešenju o otkazu navodi se da će Pančevac, u skladu sa Zakonom o radu, isplatiti Gligoriću sva neisplaćena primanja, najduže u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa. 

Uručenju upozorenja o otkazu, a odmah zatim i rešenja o otkazu, nije prethodio nikakav razgovor, niti je bilo primedaba na rad, objašnjava Mihajlo Gligorić.

Razgovor sa urednikom, direktorom ili vlasnikom nije inicirao ni sam Gligorić, jer se, kako kaže, plašio da će dobiti otkaz. Strah ga je da neće naći novi posao, pre svega zbog godina, pošto mu je do penzije ostalo svega pet godina.

Na molbu mejlom da objasne razloge za drugi otkaz – iz Pančevca nisu odgovorili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend