02. apr 2020.

Fajon o zaključku Vlade: Zabrinjava mera o cenzuri medija tokom pandemije

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU Tanja Fajon rekla je, reagujući na meru Vlade da se centralizuju sve informacije o koronavisu, da vanredno stanje ne treba da bude izgovor za slabljenje demokratije.

Ona je na svom Tviter nalogu navela da iz Srbije stižu zabrinjavajući signali.

“Zabrinjavajući signali dolaze iz Srbije kada je u pitanu sloboda medija – mera koju je uvela vlada, a koja uvodi cenzuru u medijima tokom epidemije kovid19. Vanredno stanje ne bi trebalo da bude izgovor za slabljenje demokratije i ulogu medija!“ , poručila je Fajon.

Podsetimo, Vlada Srbije je na sednici održanoj 28. marta usvojila zaključak kojim se zabranjuje svima, osim Kriznom štabu na čijem je čelu Ana Brnabić, da saopštavaju informacije u vezi sa Kovidom-19.

To znači da novinari ubuduće za bilo koju informaciju moraju da se obrate isključivo Kriznom štabu. Lokalna samouprava, gradonačelnici, predsednici opština, krizni štabovi za davanje takvih informacija više nisu ovlašćeni.

U Zaključku se navodi i da se informacije koje su dala neovlašćena lica ne mogu smatrati tačnim i proverenim. Dodaje se da su moguće u tom slučaju primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja.

Ovakvu meru Vlade novinarska udruženja u Srbiji oštro su kritikovala uz ocenu da se na taj način od Kriznog štaba pravi cenzorska služba, što, kako navode treba sve da zebrine. Novinarska udruženja zatražila su od Vlade da spornu odluku povuče.

Na današnjoj konferenciji za novinare članica Kriznog štaba i zamenica direktora Batuta Darija Kisić Tepavčević odgovarala je na novinarko pitanje u vezi sa ovim. Kako je rekla, ideja je da Krizni štab prikuplja i uvek “sinhronizovano širi informacije”.

“Nikome nije zabranjeno da bilo kakvu informaciju prenosi, ali sada svi delujemo kao jedan tim i cilj nam je da sa svima podelimo informacije. Znam da vam je posao takav da želite ekskluzivu, ali ovo nije vreme kada je ekskluzivitet primaran. Primarno nam je da imamo tačne informacije“, poručila je ona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend