07. jul 2022.

Gašić opet nije došao na suđenje KRIK-u, ovaj put – „iznenadno sprečen“

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), ni prošle nedelje se nije pojavio na suđenju novinarki i uredniku KRIK-a, jer je navodno iznenada bio sprečen da dođe, pa je suđenje odloženo. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je istakao da smatra da je tužba pritisak na redakciju, kao i da bi suđenje trebalo da se održi iako Gašić nije došao. „Obično nas tuže i ne pojavljuju se na sudu. On je direktor BIA-e, znači da očekujemo da nikada neće doći zbog posla?“

Foto: MC

„Službeno je odsutan, dostavićemo to. Od jutros je iznenadno sprečen da dođe“, rekao je njegov advokat Milan Petrović na suđenju koje je održano u četvrtak pravdajući Gašićevo odsustvo.

Gašić se, međutim, nije pojavio ni na prethodnom suđenju jer je, kako je tada rekao njegov advokat, imao „neodložne zakazane sastanke zbog trenutne situacije vezane za sukobe u Ukrajini“. Dokaze o tim sastancima još nije dostavio sudu.

Dojčinović je istakao da smatra da bi suđenje trebalo da se održi s obzirom na to da je ovo već drugi put zaredom da se Gašić ne pojavljuje, iako je on podneo tužbu.

„Trenutno kao redakcija imamo 10 postupaka u kojima smo tuženi uglavnom od strane funkcionera. Obično nas tuže i ne pojavljuju se na sudu. On je direktor BIA-e, znači da očekujemo da nikada neće doći zbog posla?“, rekao je Dojčinović i dodao da bez obzira na Gašićevo odsustvo, smatra da suđenje treba da se održi kako se proces ne bi razvlačio.

Dojčinović je naveo i da smatra da je ovo SLAPP tužba, odnosno tužba kojij cilj nije zadovoljenje pravde već pritisak i gušenje medija.

Gašićev advokat protivio se predlogu za održavanje ročišta na kom je trebalo da se saslušaju Vojinović i Dojčinović.

„Tužilac bi imao pitanja za tužene, pa predlažem da se odloži“, kazao je Petrović.

Sudija Nataša Petričević Milisavljević je suđenje ipak odložila, a sledeće zakazala za 4. oktobar.

Šef BIA-e tužio je Vojinović i Dojčinović, podsetimo, zbog vesti sa suđenja kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojoj su citirani prisluškivani razgovori koji su kao dokaz Tužilaštva za organizovani kriminal puštani na suđenju, a u kojima se pominje Gašićevo ime.

U jednom od tih razgovora, čuje se kako jedan od optuženih govori da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost, jer je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“. Ovaj izraz u kriminalnim krugovima znači da jedna osoba dobija novac od druge.

Novinari KRIK-a pre objavljivanja vesti pokušali su da dobiju komentar od Gašića, ali je on rekao da „nema šta da razgovara sa nama“, a na poruke i mejlove nije odgovarao.

Gašićeva tužba jedan je od deset postupaka koji se trenutno vode protiv redakcije KRIK-a, njenih novinara i urednika koje su pokrenuli ljudi bliski režimu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend