21. jul 2020.

Godinu dana kućnog zatvora zbog napada na novinara Nova.rs

Muškarac G. B. (41) iz Pančeva, priznao je danas na saslušanju u tužilaštvu da je tokom građanskog protesta napao i udario "bokserom" u glavu novinara portala Nova. rs Vojislava Milovančevića, koji je u tom trenutku obavljao svoj radni zadatak. Nasilnik je sporazumom o priznanju krivice osuđen na godinu dana kućnog zatvora, što je potvrdio i nadležni sud.

Kako su pojasnili iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, sankcija za ovo delo im deluje adekvatno s obzirom na činjenicu da je okrivljeni mogao da ne prizna krivicu jer da je okrivljeni negirao, ili ćutao, pitanje je šta bi bilo jer Vojislav je izjavio da nije mogao da ga prepozna.

“On zna da je bio u grupi, ali ne bi mogao da ga prepozna kao osobu koja ga je udarila. Nema video-snimka na kome se vidi trenutak udarca, tako da je rekao okrivljeni da nije, pitanje je šta bi bilo. Iz tužilačkog ugla, ovo je ispalo dobro. Priznao je delo i biće godinu dana u kućnom zatvoru”, rečeno je za portal Nova.rs u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu neposredno pre odluke suda.

Nakon toga, sud je prihvatio predlog tužilaštva, te će G. B. (41) narednih godinu dana biti u kućnom zatvoru.

Vojislav Milovančević nakon sporazuma o priznanju krivice kaže da su mu pomešana osećanja, da istovremeno i jeste i nije zadovoljan presudom.

“Ovo nije kazna evektivnog zatvora već kućnog i on će s vremena na vreme moći da izlazi napolje. Što se počinioca tiče, mogu da kažem da ću u narednim danima verovatno saznati na koji način je on uopšte otkriven, s obzirom na to da kada sam bio napadnut i okrenut leđima, nisam mogao da vidim ko je taj koji me je udario, ali u svakom slučaju očito da padaju u vodu moje priče da je reč o momcima koji imaju 20 godina i da su policija i tužilaštvo bili na tragu nečega što ja nisam mogao da znam”, kaže Milovančević.

On misli da je ohrabrujuće u neku ruku, jer se šalje poruka svim kolegama da će ipak biti kažnjeni oni koji napadaju novinare i sprečavaju ih da rade svoj posao.

“U tom smislu, drago mi je što je presuđeno i što je dotični kažnjen na godinu dana kućnog pritvora. Sve to što se dogodilo nije me pokolebalo, niti uplašilo. Nastaviću da radim svoj posao kao što sam i do sada radio”, zaključuje Vojislav Milovančević.

Podsetimo, Milovančević je napadnut trećeg dana protesta, kada je u blizini Skupštine, tačnije u parku kod Vlajkovićeve ulice, fotografisao grupu sumnjivih muškaraca. Iako je taj dan protesta protekao mirno pod parolom “Sedi, ne nasedaj”, sa idejom da se demonstranti distanciraju od huliganskih grupa koje su prethodna dva dana izazivale nerede, grupa koja je napala Milovančevića pokušavala je da isprvocira građane da ustanu i napadnu policiju.

Kada su videli da su snimljeni, napali su našeg novinara, a jedan od njih ga je udario i posekao po glavi, najverovatnije “bokserom”. Milovančević je završio u Urgentnom centru zajedno sa jednim fotoreporterom kom su u odvojenom incidnetu huligani slomili nos.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend