10. feb 2020.

Građanske inicijative: SNS u Vranju vrši pritisak na medije

Nevladina organizacija Građanske inicijative ocenila je najavu Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Vranju o formiranju tima za podnošenje krivičnih prijava protiv pojedinih medija, kao otvoren pritisak na novinare, medije i pravosuđe u ovom gradu.

Građanske inicijative su pozvale relevantne institucije u pravosuđu da rade u skladu sa Ustavom i zakonima i ne podležu pritiscima partije na vlasti, a vladajuću SNS da „u skladu sa nedavno usvojenom Medijskom strategijom, prestane sa pritiscima na nezavisne medije“.

Iz Građanskih inicijativa naveli su da je član GO SNS Vranje Milan Ilić prošle nedelje saopštio da se „planira formiranje pravnog tima koji će na sve uvrede, klevete i laži odgovoriti krivičnim prijavama po krivičnom zakonu po kome se predviđa kazna zatvora do tri godine“ i da su protiv nekih urednika i novinara već u pripremi tužbe.

„Slobodno, odgovorno i profesionalno novinarstvo omogućava građanima nepristrasno informisanje, a pretnje krivičnim prijavama protiv medija koji rade na ovaj način predstavljaju pokušaj cenzure“, ocenjeno je u saopštenju Građanskih inicijativa.

Građanske inicijative su u Vranju nedavno osnovale Medijsko sklonište za pomoć lokalnim novinarima i medijima koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend