06. jun 2019.

Hajka na Živkovića u nastavcima: Naprednjački mediji optužuju novinara za destabilizaciju zemlje

Novinar Nenad Živković je, ovoga puta, ni manje ni više nego „sredstvo za ustaške obračune sa Srbijom“, te deo projekta unutrašnje destabilizacije. 

Nenad Živković (foto: Vladimir Dimitrić)

U najnovijim prilozima emitovanim juče, 5. juna, i danas, 6. juna, i u tekstovima na portalu epancevo.rs pod nazivom „Živković deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije?“ – prvi i drugi deo, pančevački novinar i Dinko Gruhonjić, programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), optužuju se da „podržavaju proustaški medij koji podržava zločinačku ‘Oluju’, medije koji osporavaju srpske i druge žrtve u Jasenovcu i klanjaju se fašističkoj ideologiji Ante Pavelića“.

„Živković je sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna, koji to svakodnevno dokazuje na svom lažnom portalu, na kojem opozicione političare, pod Dinkovom dirigentskom palicom, predstavlja kao ‘novinare’, a političke neistomišljenike zasipa salvama uvreda, neistina, manipulacija, bez trunke činjenica ili dokaza“, navodi se u prilogu Radio-televizije Pančevo i tekstovima na portalu epancevo.rs.

Uz obilje diskvalifikacija koje se ponavljaju iz priloga u prilog, za Nenada Živkovića se sada dodaje da je „deo plaćenog projekta ‘Fridom hausa’“ i spekuliše se da slobodni mediji dobijaju novac od te organizacije, te da odgovaraju vladi SAD.

Oba priloga, odnosno obe vesti, završavaju se gotovo istim rečenicama:

„Očekujemo da nas proustaški mediji i tih par likova poput Dinka ponovo napadnu. Kada se o Živkoviću napiše istina, o mahinacijama, prevarama, zloupotrebama, onda se podigne vaskolika ‘demokratska javnost’ da soli pamet i medije zasipa nebuloznim saopštenjima o ‘prorežimskim medijima’ i napadima na ‘slobodu govora’. I opet će da tvrde da je Živković, kojeg su i sami označili kao političkog aktivistu, u stvari pravi novinar, a glavni i odgovorni urednici registrovanih javnih glasila koji o njemu pišu istinu – nisu novinari.“

Nova kampanja protiv Nenada Živkovića se očigledno zahuktava, s obzirom na to da je 29. maja objavljen prvi prilog, a zatim još dva, sa potpisom „nastaviće se“.

Živković za Cenzolovku kaže da je jasno da se radi o organizovanoj i orkestriranoj kampanji protiv njega i da ovakvi prilozi više nisu vest.

„Ovo više nije obračun jedne privatne medijske kuće, pod kontrolom GO SNS-a, sa mnom, nego je problem daleko ozbiljniji. Prikazuje obolelu medijsku scenu, u kojoj umesto medija koji zadovoljavaju javni interes, imamo televizije i portale koji predstavljaju propagandni megafon SNS-a“, ocenjuje Živković.

On dodaje da će se kao i prethodnih nekoliko puta obratiti regulatornim telima, a smatra da u ovim slučajevima ima posla i za tužilaštvo.

Pančevački novinar ističe da su pokušaji diskreditacije u prilozima i tekstovima besmisleni i banalni, te da ih je besmisleno osporavati.

I pored ovakvih priloga, koji se emituju uglavnom nakon Živkovićevih tekstova u kojima kritikuje gradsku vlast na sajtu Pančevo Si Ti, naš sagovornik kaže da ga oni neće pokolebati i da ne namerava da išta menja u pristupu društvenim temama.

Naprotiv, navodi on, u narednom periodu redakcija sajta Pančevo Si Ti će intenzivirati praćenje rada Gradske uprave Pančevo, potrošnju javnog novca i sve moguće zloupotrebe službenih položaja predstavnika gradske vlasti.

U vezi sa prethodnim prilozima koje je RTV Pančevo emitovao o Nenadu Živkoviću u februaru ove godine, REM je izdao meru upozorenja, u kojoj se navodi da je taj medij „povredio obavezu objektivnog informisanja, pravilo druge strane i dostojanstvo ličnosti lica na koje se odnosi informacija… činjenično izveštavanje nije bilo jasno odvojeno od mišljenja ili komentara, prikazivani su jednostrani napadi na Živkovića, odnosno vođena je dugotrajna kampanja, bez relevantnih novih podataka koji bi opravdali produženo izveštavanje“.

U dokumentu stoji da je Radio-televizija Pančevo na taj način povredila propisane odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga. Savet za štampu je takođe izrekao opomene portalu epancevo.rs zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije.

Izrečene mere, kako nezvanično saznajemo, izgleda neće biti prepreka da RTV Pančevo ponovo dobije novac na gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, koji je u toku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend