14. apr 2019.

Hoće li država ikada rasvetliti pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića?

Na današnji dan 2007. eksplodirala je jedna od dve kašikare postavljene na prozor stana Dejana Anastasijevića, koji je tada bio novinar nedeljnika Vreme. Do danas nije otkriveno ko je naručio zločin, niti ko je postavio bombe.

Dejan Anastasijević (foto: Aleksandar Anđić)

Srećom, niko nije povređen. Geleri su se razleteli po spavaćoj sobi, jedan je pao na dvadesetak centimetara od glava Dejana i njegove supruge, koji su u to vreme, u tri sata posle ponoći, spavali.

Iz godine u godinu, iz tužilaštva stižu odgovori da je „predmet na veštačenju“, da je u „predistražnoj fazi“, da se „prikupljaju dokazi“.

Dejan Anastasijević je u intervjuu Cenzolovci rekao da sumnja da se ovom istragom iko bavi. Podsetio je da je taj slučaj u „predistražnoj fazi“, odnosno na dnu neke policijske fioke, te da sumnja i da je ikada ozbiljno istraživan. 

Anastasijević je poslednji put o ovom slučaju sa policijom razgovarao 2007. godine.

Te godine je u Vremenu, kada je video da istraga ne daje nikakve rezultate, napisao da je 2006. iz Haškog suda upozoren da je lider radikala Vojislav Šešelj svojoj supruzi Jadranki poslao iz holandskog zatvora spisak potencijalnih svedoka koje bi trebalo eliminisati ili zastrašiti. Na toj listi za odstrel je, prema tvrdnjama iz Haga, bilo i Anastasijevićevo ime, navodno zato što je 2002. godine svedočio tokom suđenja Slobodanu Miloševiću. 

Šešelj je 2017. o ovim optužbama rekao: „Da sam hteo da ubijem Anastasijevića, sigurno bih ga ubio“.

Anastasijević je rekao i da su ga u to vreme pozvali da svedoči i u postupku koji je vođen protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Jovice Stanišića, o čemu nije bio obavešten od strane Haškog tribunala.

Istovremeno, Anastasijević nije direktno optužio ni Šešelja ni Stanišića za to da je neko od njih dvojice naručio njegovo ubistvo, pošto za tako nešto nije imao dokaza.

„Optužujem, međutim, organe otkrivanja i gonjenja da nisu smogli volje i hrabrosti da otklone opasnost za mene i moju porodicu. Priznajem da sam bio neprijatno iznenađen nedavnom izjavom ministra Jočića da će moj slučaj teško biti rešen ‘jer nije lako otkriti nešto za šta nema povoda’. Ovim je ministar celu priču sveo na nivo više sile, takoreći elementarne nepogode“, rekao je Anastasijević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend