28. mar 2022.

Hrvatski mediji: Listovi Danas i Blic na udaru, Rusija posle izbora kreće u destabilizaciju Balkana

Rusija bi posle izbora u Srbiji mogla krenuti u daljnju destabilizaciju Zapadnog Balkana. Rusija planira da iskoristi difuznu medijsku scenu u Srbiji i taktikom „zavadi pa vladaj“ okrenuti čak i istraživačke portale, poput BIRN-a, jedne protiv drugih, ili protiv drugih prozapadnih medija, kao što su politički dnevnik Danas i tabloid Blic, piše hrvatski 24 sata.

U tekstu koji se bavi predizbornim kalkulacijama i predstavljanjem kandidata na izborima u Srbiji 24 sata navodi, da kako god se završila izborna utakmica, nakon ruske agresije na Ukrajinu više ništa nije isto, pa tako ni politika predsednika Srbije Aleksandra Vučiča sedenja Srbije na 500 stolica.

„Manevarski prostor Srbije je sužen i EU više neće tolerirati ono što je srbijanskoj vanjskoj politici godinama dopuštala, a to je malo EU, malo Rusija, malo Kina. Sad je vrijeme jasnog zauzimanja strana. Prema sugovornicima koji su razgovarali s diplomatima NATO zemalja, Moskva bi u idućim danima, kao odgovor na uvedene sankcije, mogla krenuti u daljnju destabilizaciju Zapadnog Balkana, intenziviranjem kampanje sijanja razdora i dezinformacija. Prva i najjača “detonacija” ruske propagandne mašinerije, prema izvorima, mogla bi odjeknuti u Srbiji, u kojoj upravo traje izborna kampanja, što se smatra plodnim tlom zbog velikog i uzburkanog medijskog tržišta“ piše 24 sata.

Kako dodaju, nekoliko diplomatskih predstavništava zapadnih zemalja u Beogradu već je informisano iz diplomatsko-obaveštajnih krugova da će prvi na udaru biti i preostali malobrojni nezavisni mediji u Srbiji.

„Za sijanje razdora neće se koristiti otvoreno ruski mediji, poput Sputnjika, koji je jako popularan u Srbiji. Srbijanska medijska scena je rascjepkana i eksplozivna, i stalno izbijaju novi medijski ratovi zbog netrpeljivosti brojnih medijskih magnata, pa su usred sukobljenih vlasničkih interesa nerijetke svađe između dva prozapadna medija. Rusija planira iskoristiti ovo i taktikom ‘zavadi pa vladaj’ okrenuti čak i lokalne srbijanske istraživačke portale, poput BIRN-a, jedne protiv drugih, ili protiv drugih prozapadnih medija, kao što su, naprimjer, tabloidni Blic ili politički dnevnik Danas – objašnjava izvor“, prenosi hrvatski 24 sata.

Kako se podseća, Pentagon je još 2019. u izveštaju “Ruske strateške namjere” obelodanio da Moskva ima sposobnost promovirati društvene podele na Zapadu, slabiti civilno društvo i podrivati višestranačje u Europi.

U tom dokumentu, kako se prenosi, ukazuje na tri cilja Putinove globalne strategije i to povratiti i osigurati uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, povratiti status “velike sile” u svetu i predstaviti se kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspešan posrednik “u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom svijeta”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend