08. maj 2018.

Institucije bez odgovora o obijanju stana novinarke KRIK-a

Deset meseci nakon što su nepoznate osobe upale u stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo nijedno tužilaštvo nam nije potvrdilo da vodi postupak u vezi sa ovim slučajem. Iz policije odbijaju da daju bilo kakav usmeni odgovor dokle je stigla istraga.

Dragana Pećo, novinarka KRIK-a

Iako su u prethodnih deset meseci novinari KRIK-a iz Prvog osnovnog tužilaštva dobijali informacije  da se radi na rasvetljavanju obijanja stana novinarke Dragane Pećo, danas su nam u ovom tužilaštvu rekli da slučaj nije kod njih i da oni ne vode postupak.

„Policija nama nikada ništa nije dostavila – ni izveštaj, niti bilo šta drugo“, rekla je portparolka Prvog osnovnog tužilaštva Aleksandra Đenadić. „Zovite policiju da vidite kome su i da li su išta podneli.“

Od policije, međutim, nismo uspeli da dobijemo informacije.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Nemanja Pantić nije želeo da odgovori na pitanja o tome da li je policija dostavila neku dokumentaciju tužilaštvu i uputio nas da odgovor potražimo zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

Nakon dva poslata mejla sa pitanjima, iz Biroa za saradnju sa medijima MUP-a rekli su da postoje tehnički problemi i da ne dobijaju naše mejlove, kao i da „nemaju dozvolu da nam informacije pruže usmeno“.

Informaciju o tome gde je slučaj i da li iko radi na njemu pokušali smo da dobijemo i od tužioca Zorina Zogovića koji je kontakt tačka Radne grupe za bezbednost novinara. On nas je uputio na nadležno tužilaštvo rekavši da nema informacije o tome u kom tužilaštvu se vodi postupak.

Podsetimo, stan novinarke KRIK-a obijen je i ispreturan u julu 2017. godine, ali iz njega ništa nije ukradeno – čak ni laptop i telefon njenog verenika koji su stajali na vidnom mestu.

Ministar policije Nebojša Stefanović je nekoliko dana nakon događaja rekao da „policija čini sve kako bi se potpuno razrešio slučaj“ i dodao da su policiji poznate dve grupe koje „operišu“ u tom kraju.

„Ko god da je počinilac, moraće da odgovara“, rekao je ministar u septembru dodajući da je saslušano više osoba u vezi sa tim slučajem.

Deset meseci kasnije, međutim, slučaj nije ni u jednom tužilaštvu i nije poznato da li je išta urađeno kako bi se otkrili počinioci.

Napadi na novinare

Slučaj novinarke KRIK-a nije usamljen, na šta podsećaju domaće i strane organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) često podseća da se slučajevi napada na novinare ne rešavaju duže od decenije. Prema njihovoj evidenciji od 2014. godine u Srbiji su zabeležena 143 slučaja napada na novinare.

Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ istakla je u poslednjem izveštaju da novinari u Srbiji nisu bezbedni jer brojni napadi na njih nisu istraženi niti sankcionisani.

U izveštaju o ljudskim pravima za prethodnu godinu Stejt department navodi da su novinari i mediji u Srbiji tokom 2017. godine bili žrtve zastrašivanja, fizičkih napada, ali i medijskih kampanja provladinih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend