08. maj 2018.

UNS: Povlačimo člana komisije dok MKI ne poboljša njihov sastav

Udruženje novinara Srbije (UNS) povuklo je svog predstavnika iz Komisije za ocenjivanje medijskih projekata na Konkursu za medijski sadržaj namenjen televiziji, Muharema Bazdulja, iz protesta što u osam komisija na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja (MKI) najveća novinarska organizacija u Srbiji ima samo dva člana.

UNS podseća da je najveći broj mesta u komisijama Ministarstva pripao novopečenim udruženjima sa malo aktivnosti i još manje članova, poznatim po učešću u radnoj grupi koja je pisala medijsku strategiju i nakon što su se reprezentativna novinarska udruženja u znak protesta povukla iz tog posla.

UNS će se odazvati pozivu Ministarstva radi dogovora o poboljšanju sastava komisija kako bi na ovogodišnjem konkursu projekti bili pravilno ocenjivani i što pre dobili novac. Takav dogovor nije moguć na tajnim sastancima samo sa predstavnicima NUNS-a, NDNV-a, Lokal Presa i Asocijacije medija, a bez prisustva najveće i najstarije novinarske esnafske organizacije.

UNS podseća da je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja tražila od MKI da uz imena izabranih članova komisija za ocenjivanje medijskih projekata, saopšti i njihove biografije, što Ministarstvo nije uradilo.

UNS sa žaljenjem podseća da se i predsednica Vlade Srbije pre nekoliko meseci oglušila na poziv UNS-a za razgovor o ovim problemima, iako je našla vremena za organizacije okupljene oko NUNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend