15. maj 2018.

UNS nastavlja sa radom u konkursnim komisijama, žali što su ostala udruženja odbila dogovor s ministarstvom

Petoro članova Udruženja novinara Srbije nastaviće rad u komisijama za medijske projekte Ministarstva kulture i informisanja kako bi se obezbedila kontrola budžetskih izdvajanja za medije i osigurao najbolji mogući kvalitet podržanih projekata. UNS žali što su NUNS i Asocijacija medija odbili dogovor sa ministarstvom, napravljen na osnovu strategije koju su predstavnici udruženja prethodno dogovorili.

Predstavnici UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija su ministarstvu u ponedeljak izneli zajednički predlog o povratku članova ovih udruženja u komisije, koji je ministar Vladan Vukosavljević prihvatio, da bi taj dogovor NUNS i Asocijacija medija samo nekoliko sati kasnije pogazili.

Zajednički predlog udruženja bio je da se poveća broj njihovih članova u komisijama i da predstavnici udruženja provere kako su novac podelile komisije koje su već završile rad. Da bi ovaj dogovor bio postignut, UNS je bio spreman da se u korist ostalih udruženja odrekne jednog člana komisija.

Udruženje novinara Srbije drži do svog pregovaračkog kredibiliteta i neće poreći datu reč.

UNS nije bio zadovoljan prvobitnom raspodelom mesta u komisijama ministarstva, jer je kao najbrojnije novinarsko udruženje u zemlji dobio samo dva mesta, a udruženja za koja šira javnost nije čula i koja prošle godine nisu ni poslovala, dvostruko više. Posle razgovora u ministarstvu, UNS je dobio još tri člana komisija, čime je kvalitet tih komisija poboljšan.

Udruženje novinara Srbije smatra da se samo prisustvom članova reprezentativnih udruženja u konkursnim komisijama može obezbediti interes javnosti da dobije tačno i pravovremeno informisanje i nastaviće da radi na poboljšanju medijskih konkursa na svim nivoima. Članovi UNS-a u komisijama Ministarstva kulture i informisanja imaju ovlašćenje da, ako primete pokušaj zloupotrebe konkursa, napuste rad u njima i ne potpišu zapisnike.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend