15. maj 2018.

Nova mreža Srbije: Milioni za novu zvezdu na komisijskom nebu (I)

Tek što je stekla uslov za učestvovanje u radu medijskih komisija, Nova mreža Srbije ove godine ima predstavnike u najmanje 22 opštine u Vojvodini. Oni su dodeljivali novac i članicama sopstvenog udruženja ­– do sada 41 milion, i to bez najvećih gradova. Predsednik NMS tvrdi da o tome ne zna ništa

Foto: Flickr, SGT Pablo Piedra

Sećate li se Asocijacije elektronskih medija Vojvodine?

To, zvanično, medijsko udruženje, za koje je do početka prošle godine znalo tek nekoliko istraživačkih novinara i, sticajem okolnosti, sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, imalo je svoje predstavnike u medijskim komisijama u 21 od 43 vojvođanske lokalne samouprave koje su lane sprovele konkurs za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

A kad su već bili u komisijama, predstavnici AEMV, ispostavilo se, nisu bili gadljivi ni na to da javni novac dodeljuju osobama bliskim tom udruženju.

Kada se činilo da niko neće moći da ugrozi prošlogodišnji skor AEMV, ove godine na komisijskom nebu Vojvodine pojavila se nova, još sjajnija zvezda.

Najvećih udruženja nema, ali se ne bune

Zovu se Nova mreža Srbije. Nakon što su tek krajem prošle godine stekli pravo da kao udruženje predlažu članove medijskih komisija, već ove godine komisije u Vojvodini prosto ne mogu bez njih: prema podacima koje je prikupila Cenzolovka, u 2018. predstavnici NMS doprineće dodeli javnog novca u NAJMANJE 22 vojvođanske samouprave (s tim da su u Kuli prisutni u dve komisije) – od ukupno njih 45.

Taj broj bi mogao da bude i veći jer pojedine opštine i gradovi ili još nisu objavili sastav komisije ili ga kriju; takođe, za nekoliko opština nije moguće utvrditi da li su uopšte raspisale medijski konkurs.

Članicama NMS najčešće se posreći baš kad o dodeli para odlučuju komisije u kojima sede – predstavnici NMS

Istovremeno, u vojvođanskim komisijama predstavnika renomiranih medijskih i novinarskih udruženja, već po tradiciji, ima bukvalno u tragovima, ali to pitanje ista ta udruženja nisu pokrenula kad su iz protesta – zbog neumerenog prisustva upravo predstavnika „fantomskih“ udruženja – napustila medijske komisije resornog ministarstva.

Osim predstavnicima NMS u medijskim komisijama u Vojvodini, čelnici lokalnih samouprava poverenje da novac dodeljuju drugim medijima poklonili su i ove godine, istina manje nego lane, predstavnicima AEMV, ali, u impozantnom obimu, i kandidatima tek četiri godine starog Udruženja elektronskih medija ComNet.

Tim udruženjem inače predsedava Vladan Stefanović, prošlogodišnji vicešampion u samostalnoj konkurenciji po broju članstava u medijskim komisijama (15). Ove godine u komisijama, avaj, nema Stefanovića, ali ni Vladimira Jovanovića, lanjskog šampiona (16 komisija), kojeg, osim pobedničkog postolja, sa Stefanovićem još nešto povezuje, makar u nazivu: udruženje kojim predsedava zove se, gle, Razvojni centar Comnet. To udruženje, ispostaviće se, imalo je poslovni odnos s čuvenim portalom brif.rs.

Udruženje Nova mreža Srbije osnovano je 4. decembra 2014, a u Agenciji za privredne registre upisano je 13 dana kasnije. Prema važećim propisima, ovo udruženje je u drugoj polovini decembra prošle godine, kao „udruženje registrovano najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa“, steklo pravo na predlaganje članova medijskih komisija.

Iskoristili su ga, naravno, s prvim konkursima raspisanim ove godine.

„NMS postoji već 12 godina“, napominje u razgovoru za Cenzolovku predsednik tog udruženja Miroslav Paunović. „Najpre je delovalo kao neformalno udruženje koje okuplja najveće regionalne televizije u Srbiji, a pre nešto više od tri godine registrovano je i u APR kao pravno lice.“

Trenutno je u NSM 26 televizija – iz Čačka, Niša, Loznice, Subotice, Novog Sada i drugih gradova. U oktobru 2015. godine 11 televizija iz ove grupacije počelo je da emituje zajednički informativni, filmski i serijski program, a već naredne godine IPSOS je saopštio da je ova mreža lokalnih i regionalnih televizija dospela na drugo mesto po gledanosti u čitavoj Srbiji, odmah posle nacionalnih emitera.

[povezaneprice]

„Nažalost, finansijska situacija nam ne omogućava da više kupujemo licencni program, tako da čekamo jesenju programsku shemu, kada ćemo, verujem, opet moći da emitujemo, pored informativnog, i druge vrste programa u isto vreme na svim televizijama iz naše grupacije. Ovakvo emitovanje nam omogućava bolje pozicioniranje kod oglašivača i nižu cenu prilikom kupovine programa“, navodi Paunović, inače vlasnik RTV MAG iz Obrenovca.

U intervjuu za Cenzolovku on potvrđuje i da to udruženje rado predlaže svoje predstavnike u medijske komisije, ali negira da od toga u udruženju očekuju korist.

„NMS ne dobija ništa, samo pokušavamo da zaštitimo struku kada je u pitanju video-produkcija“, tvrdi Paunović. „ Ali ne samo video-produkciju već i sve ostale profesionalce.  Svako ko kupi kameru je snimatelj, svako ko kupi kompjuter je montažer i svako ko ima mobilni telefon je fotograf. Portale i produkcije osnivaju ljudi bez biografija, bez proizvodnje, bez objava… To je, nažalost, trenutna situacija u Srbiji. Pomalo tužna, ali je takva.“

NMS, odnosno njene članice, videćemo, ipak dobijaju. Najčešće im se posreći baš kad o dodeli para odlučuju komisije u kojima sede – predstavnici NMS.

Sjajan uspeh za NMS gde god se pojave

Prema popisu koji nam je Paunović dostavio, od 26 članica NMS devet televizija je iz  Vojvodine: YU Eco i K-23 iz Subotice, Novosadska televizija i TV Delta iz Novog Sada, Sremska TV iz Šida, TV Pančevo iz Pančeva, TV Rubin iz Kikinde, TV Santos iz Zrenjanina i TV Banat iz Vršca.

Sve pobrojane imale su uspeha na ovogodišnjim konkursima, sem dve subotičke, ali i to bi moglo da se promeni čim konkurs u Subotici bude okončan.

Bliska svakom nivou vlasti – Novosadska televizija, inače u vlasništvu portala Srbija danas, na konkursima u Bačkoj Palanci, Srbobranu i Sremskim Karlovcima inkasirala je četiri miliona dinara. Tome treba dodati i projekat privatne produkcije koji je nagrađen u Beočinu sa 500.000 dinara, a koji će biti realizovan na toj televiziji. Novosadska TV je od privatizacije krajem 2015. do kraja prošle godine od konkursa i pojedinačnih davanja inkasirala 21 milion dinara.

Predstavnika renomiranih medijskih i novinarskih udruženja u komisijama, već po tradiciji, ima bukvalno u tragovima, ali to pitanje ista ta udruženja nisu pokrenula kad su iz protesta – zbog neumerenog prisustva upravo predstavnika „fantomskih“ udruženja – napustila medijske komisije resornog ministarstva

Delta televizija, u vlasništvu biznismena Aleksandra Vinčića, nakon prošlogodišnjeg „konkursnog pazara“ od 10 miliona, do početka maja ove godine već je stigla do sume od blizu šest miliona dinara – u Baču, Bačkoj Palanci, Beočinu, Bečeju, Novom Bečeju, Srbobranu i Sremskim Karlovcima.

U svih sedam lokalnih komisija sedeli su predstavnici NMS.

Predstavnik tog udruženja učestvovao je u radu komisije u Irigu, gde je Sremskoj televiziji, još jednoj u vlasništvu Aleksandra Vinčića, dodeljeno 900.000 dinara.

Televizija Pančevo je sa svojim projektima na pet konkursa – u Beloj Crkvi, Vršcu, Kovinu, Pančevu i Plandištu – inkasirala 8,4 miliona dinara.

U četiri lokalne komisije sedeli su predstavnici NMS. Grad Vršac slučajno nije objavio imena članova komisije, a Cenzolovku su u tamošnjoj gradskoj upravi uputili na podnošenje zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Što smo, naravno, i učinili.

Televizija Rubin iz Kikinde, odnedavno s novom vlasnicom (Ivana Radojević), na konkursu u tom gradu dobila je za dva projekta (televizija i portal) – 13,7 miliona dinara (prošle godine na istu „foru“ prihodovali su tek 10,5 miliona). U komisiji za dodelu javnog novca – da, bio je i predstavnik NMS.

Zrenjaninski Santos zasad je najskromnije prošao – tek 950.000 dinara na konkursima u Novoj Crnji i Sečnju. Polako, zrenjaninski konkurs još nije okončan… U komisiji u Novoj Crnji i Sečnju, zvučaće šokantno, nisu sedeli predstavnici NMS.

Na samo tri konkursa – u Beloj Crkvi, Plandištu te domicilnom Vršcu, Televizija Banat postala je bogatija za 8,1 milion dinara. Najmanje u dve lokalne komisije sedeli su predstavnici NMS.

Čekamo da se oglase najveći

Sve u svemu, članice NMS su u dosadašnjem delu konkursne sezone već inkasirale gotovo 42 miliona dinara. Najveći deo tog novca – 41 milion – darivale su komisije sa, kakve li slučajnosti, predstavnicima NMS.

Inače, među lokalnim samoupravama koje još nisu dodelile novac na konkursu – ili takvu odluku iz njima znanih razloga još nisu objavile – jesu i one najveće – Novi Sad (nezvanično, budžet za medije iznosi oko 65 miliona dinara), Sombor, Subotica, Zrenjanin i Sremska Mitrovica.

Predsednik NMS kaže za Cenzolovku da ne zna da li su članice tog udruženja dobile novac na konkursima i to odlukom komisija u kojima su sedeli predstavnici istog udruženja, a to neznanje pravda time da to jednostavno nije deo njegovog posla i da je kao predsednik NMS zadužen da kreira programske sheme i produkciju koju potpisuje NMS.

„Koliko je meni poznato, to su televizije koje nisu otvorene juče, nisu kablovske televizije koje emituju program iz 20 kvadrata sa dva zaposlena, već televizije sa tradicijom od 10, 15, 20 i više godina“, rekao je u prilog konkursnih pobednika Miroslav Paunović, predsednik NMS.

Članice Nove mreže Srbije

Subotica: YU Eco, K-23
Kikinda: Rubin
Zrenjanin: Santos
Vršac: TV Banat
Novi Sad: Novosadska TV, Delta TV
Pančevo: TV Pančevo
Šid: Sremska
Aranđelovac: TV Sunce
Valjevo: TV Valjevo Plus
Užice: TV 5
Loznica: Lotel
Ub: City TV
Obrenovac: TV MAG
Lazarevac: GEM TV
Čačak: Telemark, Galaksija
Kraljevo: Kraljevačka
Zaječar: Fira
Kragujevac: TV Kragujevac
Kruševac: RT Kruševac
Vranje: TV Vranje
Novi Pazar: Regionalna
Niš: TV Zona, NTV
Leskovac: TV Leskovac

Sutra: Koga ugrožava nova mreža udruženja Srbije?

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

1 komentar za: “Nova mreža Srbije: Milioni za novu zvezdu na komisijskom nebu (I)

  1. Vasa

    Možda bi bilo dobro uporediti po istom principu članica – komisija i ostala udruženja. Bojim se da bi rezultat bio isti. Ni na jednom konkursu, tenderu ako je u komisiji bio neko od iz udruženja čiji član aplicira, nije izostavila i odbila projekt nekog svog člana.

    16. мај 2018. at 16:52

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend