07. mar 2018.

Izdavač „Kikindskih“ da plati 70.000 dinara Danijelu Kulačinu

Viši sud u Beogradu delimično je usvojio tužbeni zahtev Danijela Kulačina i naložio izadavaču nedeljnika "Kikindske", firmi "Partizanska štampa" da Kulačinu isplati 70.000 dinara jer mu je tekstom "Nacoši na svim vojvođanskim frekvencijama" povređena čast i ugled.

 

Danijel Kulačin iz Novog Sada podneo je 4. februara 2015. godine tužbu protiv nedeljnika, navodeći da tekst urednika „Kikindskih“ Željka Bodrožića obiluje neistinama i poluistinama.

Tekst je objavljen u decembru 2014. godine i posvećen je privatizaciji Radio Kikinde, a Kulačinova firma „Feedback Consulting & New Media production“ iz Novog Sada jedina je 2014. uputila pismo o zainteresovanosti za kupovinu tog medija.

Kulačina je povredilo što ga je Bodrožić doveo u vezu sa organizacijom „Treća Srbija“, potom što je napisao da je „jedan iz plejade bizarnih likova izmilelih nakon što je novosadski ogranak naci-pokreta Dveri odlučio da uđe u novosadsku vlast“, i što je naveo da su on i supruga osnivači „fantomskih organizacija koje su dobile višemilionske iznose za razne projekte od Gradske uprave za kulturu, resora kojim (u Novom Sadu) upravlja upravo Treća Srbija“.

Sud je ocenio da su u tekstu objavljene neistinite i nedopuštene informacije o Danijelu Kulačini „podobne“ da povrede njegovu čast i ugled, kao i da se tekst, pored teme od interesa za javnost, bavi ličnošću tužioca na nepotreban i neprimeren način.

„Sporni tekst ne predstavlja deo objektivnog novinarskog izveštavanja, njime se insinuacije, nagađanja, pretpostavke i konstrukcije iznose kao činjenice i istovremeno iznose veoma ozbiljne optužbe na račun Udruženja građana Treća Srbija i pokreta Dveri i Kulačine samo zbog različitog političkog, odnosno ideološkog opredeljenja“, naveo je Sud u obrazloženju presude.

Dodaje se da Sud ne spori pravo novinara da iznosi ocene o temama za koje postoji interes javnosti, kao što je privatizacija medija, ali da to treba uraditi objavljivanjem informacija koje su tačne i lišene uvredljivih komentara i vrednosnih sudova kojima nema mesta.

Prema mišljenju Suda, objavljene informacije predstavljaju napad na ljudsku čast tužioca, njegovo nipodaštavanje i osporavanje kako na privatnom tako i na u profesionalnom planu.

1 komentar za: “Izdavač „Kikindskih“ da plati 70.000 dinara Danijelu Kulačinu

  1. Željko

    Naslov Pritisci i Napadi odgovara ovoj vesti.
    Samo se treba zapitati kada prestaje novinarstvo a kada počinje kleveta.
    Nimalo mi nije žao Bodrožića jer mu je jezik često duži od „pameti“ i dosta često u svojim tekstovima vređa ljude , doduše šta očekivati od priučenog novinara? Samo da se setim njegovog ponašanja kada su radikali izgubili vlast u kikindi i kada je Srđan tešin sa tri razreda srednje škole postavljen za direktora Doma omladine u Kikindi , kako je samo taj isti Bodrožić na bahat način išao u dom i vređao zaposlene i pretio im , pa je popio prijavu u policiji zbog svoga ponašanja , ali ni tada nije kažnjen jer mu je tadašnja vlast gledala kroz prste.

    30. мар 2018. at 22:11

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend