24. avg 2018.

Jahić: Nakon Dodikovih optužbi, prete mi na mrežama

Glavni urednik CINS Dino Jahić, govoreći o optužbama koje je na njegov račun uputio predsednik RS Milorad Dodik, kaže da mu nakon toga stižu pretnje preko društvenih mreža. Navodi da je misterija što je njega odabrao. Ocenjuje da je slična mantra i u Srbiji i u Republici Srpskoj, kad se pogleda način na koji se pritisci na novinare dešavaju.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, optužio je novinara Dina Jahića i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), čiji je Jahić glavni urednik, da rukovode „centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija“.

Jahićevo ime je pročitao s papira, kada je bilo postavljeno pitanje o istraživanju imovine funkcionera Bosne i Hercegovine, koje je upravo objavio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo – CIN.

Kaže da je sve pomešano, da je CIN (iz BiH) objavio bazu podataka imovine političara, što radi uvek pred izbore, a da je on nekada, pre dolaska u Beograd, bio novinar i zamenik urednika CIN, i da su pomešani u celoj priči, da li namerno ili ne, CIN i CINS.

„Verovatno jeste ideja da se stvori atmosfera straha, da bi mi, istraživački novinari i druge kolege novinari prestali da radimo ono što radimo, a to se neće dogoditi“, kaže Jahić.

On dodaje da mu je misterija što je on odabran, dodajući da je to možda zbog toga što je nekad radio u CIN, a sada u CINS-u. Gost N1 ističe da se CINS godinama nije bavio ni Republikom Srpskom ni Dodikom.

Kaže da je sada, umesto da se bavi svojim poslom, prinuđen da se bavi time i da se postavlja pitanje da li je to skretanje pažnje novinara sa onog što Dodik i njegov režim trenutno rade. Juhić kaže da ljudi počinju da mu prete na društvenim mrežama.

Smatra da je to prebacivanje fokusa, u predizbornom periodu, umesto da se priča o realnim problemima, kaže gost N1.

Ocenjuje da je slična mantra i u Srbiji i u Republici Srpskoj, kad se pogleda način na koji se pritisci na novinare dešavaju. Kaže da će o narednim koracima razgovarati sa advokatima. Smatra da je to vrlo važno, da kad neko uradi takve stvari, to treba da ima i pravne posledice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend