31. avg 2018.

NUNS: Ugrožena bezbednost Dina Jahića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro osuđuje pretnje i zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji otvoreno pozivaju na linč Dina Jahića, urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dino Jahić (foto: Vladimir Miloradović)

Pretnje na društvenim mrežama, od kojih neke i smrću, usledile su nakon što je prošle sedmice nekoliko medija u Republici Srpskoj objavilo tekst pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“, podseća NUNS i dodaje:

O tekstu je u svom obraćanju novinarima na pres konferenciji govorio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vređajući kolegu Jahića, optužujući bez ijednog argumenta njega i CINS da “uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu”.

NUNS, takođe, ponovo zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a ne retko i napade na novinare.

Prema NUNS-ovoj Bazi podataka napada i pritisaka na novinare, ovo je 51. zabeležen slučaj u tekućoj godini.

[povezaneprice]

REGIONALNA PLATFORMA: POLICIJA DA REAGUJE I ZAŠTITI DINA JAHIĆA

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova traži hitnu reakciju nadležnih organa u pronalaženju i kažnjavanju osoba koje su u prethodnih nekoliko dana upućivale pretnje smrću kolegi Dinu Jahiću glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije. 

„Dino Jahić i njegove kolege i koleginice iz redakcije Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u prethodnih deset dana kontinuirano su izloženi uvredama koje su u jednom momentu prerasle u ozbiljne pretnje smrću. Osim negativnih komentara, vulgarnih uvreda, poruke su sadrže i govor mržnje na račun imena i porekla kolege Jahića, ali i ekplicitne pretnje smrću npr. da mu treba napraviti promaju u lobanji“, ističe se u reagovanju novinarskih udruženja iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije (NUNS).

Regionalna platforma smatra da je situacija u kojoj su se našao Jahić direktna je posledica obraćanja  predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe.

NUNS godinama zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima jer, osim što time ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, takvim ponašanjem iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a neretko i napade na novinare“, rekao je ovim povodom Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zahteva da policija i tužilaštvo identifikuju i sankcionišu osobe koje su pretile kolegi Jahiću u što kraćem vremenskom roku jer svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih organa otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend