09. apr 2019.

Jovanović: Nemoguće da Simonović nije dobio poziv za suđenje, imamo istog poštara

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića, nije počelo jer se ni on ni njegov advokat nisu pojavili na jutrošnjem, zakazanom ročištu. Sudija Slavko Žugić odložio je suđenje za 24. maj.

Foto: Cenzolovka

Advokatska pripravnica Nikolina Lončar rekla je da Simonović nije dobio ni poziv ni optužni predlog, i da su to razlozi njegovog nepojavljivanja pred Drugim osnovnim sudom.

Sudija je kao problem naveo dostavljanje poziva zbog nedavnog štrajka u Pošti, rekavši da nema dokaze da je Simonović poziv i dobio, ali je izneo svoju procenu da je suđenje i efikasnost postupka u interesu svih aktera, te da pretpostavlja da svi čekaju da se ceo proces što pre završi.

Ostali optuženi došli su na zakazano ročište: Igor Novaković, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković, koji je u sudnicu ušao sa lisicama na rukama, uz pratnju policajca, jer je na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugog krivičnog dela, o čemu je Cenzolovka pisala.

[povezaneprice]

Zamenik tužioca: Predugo odlaganje

Nakon što je sudija predložio tri termina, dogovoreno je da sledeće ročište bude 24. maja u 9 ujutro, iako je zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Predrag Milovanović zbog toga negodovao, smatrajući da je to suviše dug period za odlaganje.

Milovanović je izneo i predlog da se suđenje zakazuje u popodnevni časovima i u kraćim vremenskim periodima.

Marinkovićevog sam oca poznavao lično, Novakovićevog oca sam poznavao lično, dok njih, doduše, nikad nisam upoznao… Interesantna je stvar da niko od njih nije došao da mi se izvini (Milan Jovanović)

Goran Pejić, advokat Igora Novakovića, zahtevao je da se suđenje odvija u razumnom roku. „Još nismo ni počeli, a već je zakazan prvi pretres, pre četiri dana smo dobili optužni predlog, ne vidim razloga za ljutnju zbog odlaganja. Kratak je rok da bismo se pripremili za odbranu“, kazao je on.

Zora Dobričanin Nikodinović, u svojstvu advokatice Vladimira Mihailovića, saglasna je sa kolegom Pejićem i kaže da je poziv dobila pre četiri dana. Preporučila je „da se mladi tužilac ne nervira“, a što se nje tiče, popodnevni termini joj odgovaraju, ali tek posle 19 časova zbog, kako je navela i zahtevala da to uđe u zapisnik, obaveza u Specijalnom sudu.

Novinar portala Žig info Milan Jovanović, kojem je zapaljena kuća, u sudnicu je došao u pratnji supruge. U kratkoj izjavi za novinare rekao je da je cilj optuženog Dragoljuba Simonovića da se suđenje odugovlači i da pređe u zaborav. „Da li će uspeti, videćemo svi zajedno.“

Zubobolja, glavobolja…

On smatra da je nemoguće da Simonović nije dobio poziv za suđenje jer imaju istog poštara i postavlja pitanje kako je on poziv dobio, a optuženi nije.

„Sad nam ostaje da vidimo da li će nešto novo da izmisli za sledeći put. Da li će se razboleti, da li će se prehladiti, da li će biti zubobolja, glavobolja… Videćemo.“

Na pitanje kako se oseća nakon što se prvi put susreo sa ljudima koji se terete da su mu zapalili kuću, Jovanović je odgovorio:

„Šteta! Nisam mogao da ih pitam zašto su to uradili. Da li je moguće – jer ja sam Marinkovićevog oca poznavao lično, Novakovićevog oca sam poznavao lično, dok njih, doduše, nikad nisam upoznao, ali valjda ću imati šansu da ih pitam. Valjda će mi reći to. Interesantna je stvar da niko od njih nije došao da mi kaže – izvinite gospodine Jovanoviću što sam to uradio. Valjda će se setiti da mi kažu izvinite, ništa više.“

Jovanović postavlja i pitanje predsedniku Srbije zašto Simonoviću još uvek nije oduzeo partijsku knjižicu SNS-a.

Sudija je kao problem naveo dostavljanje poziva zbog nedavnog štrajka u Pošti, rekavši da nema dokaze da je Simonović poziv i dobio

U ovom procesu, Drugo osnovno tužilaštvo zatražilo je maksimalnu zatvorsku kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, koji je osumnjičen kao nalogodavca za paljenje kuće novinara Jovanovića.

Tužilaštvo je za saučesnika u izvršenju krivičnog dela Vladimira Mihailovića tražilo kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Istu kaznu traže i za Igora Novakovića, koji je okrivljen kao saučesnik. Godinu više traže za Aleksandra Marinkovića, koji se tereti kao izvršilac.

Tužilaštvo je zatražilo i meru zabrane približavanja i komunikacije i sa Milanom Jovanovićem i sa njegovom suprugom Jelom Deljanin.

Svi optuženi, osim Igora Novakovića, brane se sa slobode. Dragoljub Simonović je 15. marta podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Grocka, koju je Skupština prihvatila na sednici održanoj 20. marta.

Simonović je uhapšen 25. januara, ali je u pritvoru proveo samo 30 dana – uprkos zahtevu tužilaštva da mu se pritvor produži.

Novinaru Jovanoviću kuća je zapaljena 12. decembra, rano ujutro. Posle toga, nekoliko dana je proveo kod komšija i bio je prinuđen da za sebe i suprugu iznajmi stan.

Jovanović još uvek renovira kuću koju su mu zapalili, nada se skorom povratku u svoj dom, i ponovo poručuje da neće prestati sa pisanjem i razotkrivanjem istine.

BODROŽIĆ: NADAM SE DA SIMONOVIĆU SNS NEĆE DOZVOLITI DA IZBEGAVA SUĐENJE

Današnje ročište izazvalo je veliku pažnju medija. Prisustvovao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, koji je rekao da se nada da sud neće dozvoliti optuženom da se igra sa ovim suđenjem i da izbegava ročišta.

„Videli smo da je sudija odlučio da u razumnom roku zakaže novo ročište, i nadam se da će ovo suđenje doneti kakvu-takvu satisfakciju novinaru Jovanoviću i da ćemo na kraju imati pravdu i osuđenog Simonovića, koji izbegava suđenje, ali nadam se da mu partija na vlasti i država to neće dozvoliti.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend