01. nov 2019.

Jovanović o još jednom odlaganju suđenja za paljenje kuće: Za godinu dana ništa nismo uradili

„Nismo se pomerili s mesta. Ovo je očigledna opstrukcija i mislim da će ih još dosta biti. Sledeći put će neko drugi biti bolestan. Verujem da će ovo biti beskonačno, sve dok sud ne prelomi. Nikada sve njih neće skupiti zajedno. Nikada, ubeđen sam u to“, kaže Milan Jovanović za Cenzolovku posle još jednog odlaganja suđenja. Sledeće ročište na godišnjicu paljenja kuće

Milan Jovanović (foto: Jasmina Dobrilović / Cenzolovka)

Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim optuženima za paljenje kuće novinara iz Vrčina Milana Jovanovića još jednom je odloženo jer se okrivljeni Igor Novaković nije pojavio na suđenju. Njegov izostanak opravdan je bolešću.

„Igor Novaković ima infekciju, ide na infuziju, pogledajte njegove referentne vrednosti. Smršao je 15 kilograma za 15 dana. Danas je primljen u Kliniku za infektivne bolesti. Vidite i sami, zapaljenje pluća“, rekao je Novakovićev advokat Goran Pejić dok je sudiji Slavku Žugiću predavao dokumentaciju kojom potvrđuje razlog izostanka svog klijenta.

Odlaganje ovog procesa nije ništa novo – i ranije ročišta nisu održavana zbog nedolaska advokata.

Sudija Žugić je konstatovao da su svi ostali prisutni, ali da zbog odsustva Novakovića ne postoje uslovi da se održi glavni pretres.

Tužilac predložio odvajanje postupka

Zamenik tužioca Predrag Milovanović se tome suprotstavio i predložio sudiji da odvoji postupak.

„Ne vidim razlog da danas ne iznesu odbranu prvooptuženi i drugooptuženi“, rekao je Milovanović.

Međutim, advokati odbrane su se jednoglasno usprotivili njegovom predlogu.

Simonovićev advokat Viktor Gostiljac pozivao se na zakon, ocenjujući da „ne postoji nijedan važan razlog koji bi opravdao razdvajanje postupka“.

„Stoga vas molim da ostanete pri svojoj odluci i odložite glavni pretres. Odbrana je spremna, okrivljeni ništa ovim ne dobija, ali član 31 je jasan. Okrivljeni su činjenično povezani optužnicom i veoma je važno da svi budu prisutni“, izjavio je Gostiljac.

Suđenje može da ide unedogled (Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević)

Sa njim se složila i advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, koja je i ovog puta zakasnila na početak suđenja – jer je tražila parking.

„Moj klijent je apsolutno spreman i vrlo bi mi značilo da se ne odloži glavni pretres. Međutim, zakon je takav, a ne bi bilo ni ekonomično. Silovanje predmeta nema nikakvog smisla. O postupcima tužioca neću danas“, poručila je advokatica Dobričanin Nikodinović.

Advokat Pejić je ponovio da su lekarski nalazi njegovog klijenta katastrofalni, kao i da ne postoji razlog da opstruišu postupak.

„Razlozi su krajnje opravdani, nemamo nikakav razlog za opstrukciju“, tvrdio je u sudnici advokat Igora Novakovića.

Sudija Žugić je ostao pri svojoj odluci i doneo rešenje za odlaganje glavnog pretresa.

„Kako sam primio medicinsku dokumentaciju u vezi sa Igorom Novakovićem, nisam stanovišta da se radi o izbegavanju postupka. Smatram da okrivljeni treba da iznose odbranu u prisustvu svih. Glavni pretres se odlaže, sledeće ročište biće održano u Palati pravde“, bio je jasan sudija.

Sledeće ročište na godišnjicu paljenja kuće

Dogovoreno je da naredno ročište bude održano 12. decembra, upravo na dan kada je Jovanoviću prošle godine zapaljena kuća.

Milan Jovanović je po izlasku iz sudnice za Cenzolovku rekao da ima neke simbolike u tome što će se sa okrivljenima ponovo sresti baš na godišnjicu paljenja kuće.

„Za godinu dana ništa nismo uradili, nismo se pomerili s mesta. Ovo je očigledna opstrukcija i mislim da će ih još dosta biti. Sledeći put će neko drugi biti bolestan. Verujem da će ovo biti beskonačno, sve dok sud ne prelomi. Nikada sve njih neće skupiti zajedno. Nikada, ubeđen sam u to“, rekao je Jovanović.

On je mišljenja da je krajnji cilj odugovlačenje, a kako je rekao za Cenzolovku, očekuje da kad dođe do saslušanja svedoka, da će oni govoriti da se ne sećaju događaja, da su zaboravili ili da ne znaju šta su ranije izjavljivali.

Jovanovićeva advokatica Ana Matić Alimpijević za Cenzolovku je rekla da suđenje može da ide unedogled. 

„Četiri okrivljena i toliko advokata u jednom postupku je dosta, ide sezona gripa i tek možemo da očekujemo odlaganja“, rekla je Ana Matić Alimpijević.

Prethodno ročište optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića održano je 20. septembra, kada su se okrivljeni izjašnjavali po tačkama optužnice. Tada je Simonović izjavio da se apsolutno ne oseća krivim.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend