20. feb 2018.

Jukom: Ako je odluka bez obrazloženja belgijskom novinaru su povređena prava

Pravna savetnica Jukoma Milena Vasić ocenila je danas da je belgijskom novinaru Filipu Bertenšanu povređeno pravo na pravično suđenje, ukoliko se pokaže da su tačni medijski navodi da mu je bez obrazloženja odbijen zahtev za produženje privremenog boravka u Srbiji.

U izjavi agenciji Beta, Milena Vasić je rekla da vlasti imaju pravo da nekome uskrate boravak ukoliko postoje neki razlozi koji su vezani za bezbednost države ali da je, sudeći prema medijskim navodima, odluka Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da to uradi bez obrazloženja u suprotnosti sa Ustavom Srbije, po kojem svaka osoba ima pravo da dobije sudski obrazloženu odluku u svim stvarima koje je se tiču.

„Time je prekršeno i pravo na pravično suđenje i pravo na obrazloženu odluku. Jer on ne može da izjavi žalbu na odluku ako ne zna na osnovu čega je odluka doneta. Mora da zna razloge za to“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, stiče se utisak da se MUP krije iza dokumenta BIA koji je proglašen tajnom i da je zato potrebno da se vidi to rešenje i da li je zaista u potpunosti bez obrazloženja.

Milena Vasić je rekla da će Bertenšan, ukoliko Upravni sud ne poništi odluku MUP-a, dobiti rešenje o otkazu boravka, nakon čega će morati da napusti Srbiju.

Prema njenim rečima, Jukom do sada nije imao prilike da naiđe na takav slučaj, iako je bilo sličnih primera kada je grupa aktivista organizacije Falun Gong proterana zbog protesta povodom posete kineskog predsednika Beogradu.

„Oni su proterani ali to je tada bilo obrazloženo i bio je naveden razlog. Mi smo se i tada žalili, jer smatramo da nije bilo u skladu sa zakonom, ali je makar obrazloženo“, rekla je ona.

Novinarska udruženja su ranije prenela da je MUP Srbije odbio Bertenšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“.Bertenšan u Srbiji radi deset godina za veći broj listova i medijskih kuća u inostranstvu i u braku je sa srpskom državljankom sa kojom ima i dete.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend