20. feb 2018.

Vučić o Bertašonu: Tražiću od MUP i BIA dodatna objašnjenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Raskrikavanje da je važno da se slučaj poput belgijskog novinara Filipa Bertašona, koji je umalo proteran iz zemlje kao „bezbednosna pretnja“ više ne dešava u budućnosti „bez obzira kakav je princip delovanja bio u prošlosti“, kao i da će tražiti dodatna objašnjenja od nadležnih MUP-a i BIA o ovom slučaju.

Vučić je naveo da novinari u Srbiji imaju pravo da slobodno rade bez bilo kakvih pritisaka službi i bezbednosnih organa, osim ako nisu počinili krivično delo. Siguran je, kaže, da će novinari i strani dopisnici moći apsolutno slobodno da rade svoj posao bez ograničenja.

„Gospodin Bertašon nije i neće biti proteran iz Srbije, a dobro je što smo kao država razumeli da je neophodno uspostaviti sistem kočnica u delovanju pojedinih organa i institucija koje bi mogle da utiču na uskraćivanje prava na slobodu izražavanja”, kazao je je Vučić u pisanom odgovoru za Raskrikavanje.

Podsetimo, belgijski novinar Filip Bertašon čitavu godinu je vodio pravnu bitku da ostane u Srbiji, u kojoj živi i radi deset godina, nakon što mu je odbijen zahtev za vizu jer ga je BIA procenila bezbednosnom pretnjom.

Njegov slučaj o kome je juče pisalo Raskrikavanje, izazvalo je ogromnu pažnju javnosti, reagovala su novinarska udruženja, Reporteri bez granica i brojne političke stranke.

Samo nekoliko sati kasnije, Bertašon je dobio poziv od MUP-a, odakle mu je boravišna viza naprasno odobrena jer su došli do “novih saznanja” u međuvremenu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend